Vettel tog pole i F1-finalen

Har chansen – men måste lita på att Alonso tappar

SPORTBLADET

Det är fördel Fernando Alonso.

Den dubble världsmästaren har drömläge inför finalen.

– Vi är mycket nöjda, säger Ferrariföraren.

Men Sebastian Vettel tog säsongens tionde pole och har fortfarande chansen.

Sebastian Vettel, Red Bull, har fått vingar och fortsätter att dominera. Han for fram till pole position i Abu Dhabi (1:39.394 ), McLarens Lewis Hamilton var bara tre hundradelar bakom honom och startar från andra startposition.

”Kan inte bli bättre”

– Jag startar i från pole nu och det kan inte bli bättre. Det var tufft, enormt svåra förhållanden och vi har haft det svårt på kvällen när temperaturerna sjunker. Det såg vi på den sista tärningen i går, men jag tycker ändå att vi gjorde ett bättre jobb i dag än i går, säger Sebastian Vettel till internationell media.

VM-ledaren Fernando Alonso körde in på tredje plats. Det gör att Ferrariföraren har ett drömläge inför finalen. Om Sebastian Vettel vinner så räcker det för Fernando Alonso att vara fyra i mål för att vinna titeln, dessutom har han VM-tvåan Mark Webber bakom sig, på plats fem.

– Det var ett väldigt bra kval för oss, man vet aldrig hur det ska gå förrän Q3 är över eftersom det förändras så mycket. Under mitt första försök var det lite för mycket trafik, men jag visste att jag skulle få till en bättre tid när jag bytte däck och att det är riktigt bra för oss att vara trea, vi har gjort ett bra jobb med att hitta rätt inställningar och nu måste det bara hålla i en dag till, säger den dubble världsmästaren.

Hans tionde pole

– Nu avgörs allt i morgon, men allt kan hända. Det har vi sett de senaste racen. I Sydkorea körde Red Bull bra, men tvingades bryta med tekniska problem och i Brasilien hade ett par förare problem med depåstoppen. Nu måste vi klara 55 varv utan problem det blir tufft, men vi har ett bra utgångsläge.

Detta var tionde gången som Red Bulls Sebastian Vettel var snabbast under kvalet den här säsongen och det är han den åttonde föraren som klarar av.

– Det är riktigt bra, jag såg någon statistik att det är killar som Senna, Prost och Schumacher som klarat av det, men jag vill gärna vara i topp så vi får jobba med det till nästa säsong. Tio poles det är riktigt bra och det visar hur bra vår bil är, säger Sebastian Vette.

– Jag ser fram emot finalen, jag tycker om banan och jag har trevliga minnen med mig i från förra säsongen. Dessutom tror jag att däcken är bättre i morgon, men vi får se det blir ett långt race.

Finalen startar kl 14.00.

ARTIKELN HANDLAR OM