Alonso bedrövad efter fiaskot

"Klart jag var ledsen"

Foto: AP
SPORTBLADET

Fernando Alonso kom som VM-favorit.

Men avslutade som en förlorare.

– Allt gick fel, säger VM-tvåan.

Fernando Alonso startade som trea och hade ett perfekt utgångsläge för att vinna sin tredje VM-titel.

Men redan i starten körde Jenson Button, McLaren, om honom och när säkerhetsbilen kom ut efter det att Michael Schumacher och Vitantonio Liuzzi kraschat så gick Nico Rosberg, Mercedes och Robert Kubica, Renault in i depå.

Förstörde dagen

Det förstörde Fernando Alonsos strategi och dag.

– Det var inget enkelt race för oss. Jag tappade en plats i starten och sedan kom säkerhetsbilen ut och då gick Rosberg och Petrov in i depå. Vi hade svårt att bestämma oss för vad vi skulle göra, men vi valde att försvara vår plats mot Mark Webber och försöka gå in i depå före honom, säger Fernando Alonso till RTL.

– Men tyvärr gick allt fel. Det var svårare att köra om än vad vi trodde och Renaulten var riktigt snabb på rakan. Han gjorde inga misstag, kanske var han lite aggressiv men alla kör ju för att göra ett så bra lopp som möjligt. Så är det inom motorsporten, ibland fungerar ingenting och ibland fungerar allt. De är bara att gratulera Red Bull och vi satsar på titeln igen nästa år.

Fernando Alonso trycker inte att stallet valde fel strategi när de valde att försvara platsen mot Webber, men inte reagerade på Rosberg och Kubicas depåstopp.

Ser fram emot nästa säsong

– Det hade varit för riskabelt att stanna ute längre, hade vi inte stannat hade Webber kanske kört om oss och när vi stannade ja då körde Petrov och Rosberg om. Det var ett väldigt svårt beslut. Det är klart att det är lätt att vara efterklok.

Trots besvikelsen så ser han fram emot nästa säsong.

– Det är klart att jag var ledsen tio minuter efter loppet, men efter två timmar är det dags att titta framåt och analysera hela säsongen. Det här året har varit väldigt intensivt och jag har varit med och slagits om VM-guldet de senaste tre åren, jag har vunnit många lopp och jag har nu fler segrar än stora förare som Juan Manuel Fangio och Niki Lauda, säger Ferraris Fernando Alonso.

– Det är något att bygga på inför nästa år. Då ska vi attackera igen.

ARTIKELN HANDLAR OM