Det tyska tronskiftet

Nu är Sebastian Vettel hela Tysklands hjälte

Foto: AFP
Cirkeln är sluten. Sebastian Vettel vinner sin första världsmästartitel – och gratuleras av Michael Schumacher. Tyskland har fått en ny F1-kung.
SPORTBLADET

Idolen är besegrad.

Historien har skrivits om.

Sebastian Vettel, 23, har klivit ut ur Michael Schumachers skugga.

– Det är helt otroligt, jag saknar ord, säger han.

Foto: AFTONBLADET BILD
En 13-årig racingtalang vid namn Sebastian Vettel får träffa sin stora idol – F1-kungen Michael Schumacher – efter att ha vunnit en gokart-tävling i sin hemstad Heppenheim.

Redan som 12-åring blev Sebastian Vettel en del av Red Bulls juniorteam. Då hette hans stora idol Michael Schumacher och samtidigt som den tyske nationalidolen samlade på VM-titlar med Ferrari kämpade Sebastian Vettel mot sitt mål.

Att en dag nå F1.

– Jag är övertygad om att Sebastian som ung kille följde varje steg av min karriär och i dag kan han dra nytta av det, säger Mercedesföraren Michael Schumacher, 41, till Auto, Motor und Sport.

– Sebastians styrka är att han drar i rätt tråd i precis rätt ögonblick och att han kan få ut max av sin kapacitet.

Det har Sebastian Vettel visat gång på gång.

Underbarn

– Det var helt otroligt, som 15-åring kunde han tala om för teamet att det inte var tillräckligt att vinna varje lopp, han kunde tala om var det fanns mer att pocka fram ur bilen, Alla tänkte; ” Vad vill han egentligen?”. Redan då ville han få ut max oavsett vilka omständigheterna var, säger Red Bulls Motorsportchef Helmut Marko som arbetat med Sebastian Vettel i 10 år.

I dag är Sebastian Vettel tidernas yngste världsmästare och han har samlat på rekord under hela sin korta, men framgångsrika karriär. Bland annat är han den yngste föraren som tagit VM-poäng, den yngste föraren som tagit pole och som vunnit ett race. Det gjorde han i regnet på Monza 2008 när han förde lilla Toro Rosso till seger i Italiens GP.

Slog alla odds

Strax därefter fick han en förarplats hos Red Bull och under sitt första år hos Red Bull var han VM-tvåa. Inför 2010 var målet givet:

– En plats bättre, tack.

Mot alla odds lyckades han med det i Abu Dhabi. Han vann racet, samtidigt som VM-ledaren Fernando Alonso och VM-tvåan Mark Webber körde bort sig.

”Otroligt tuff säsong”

– Ärligt talat vet jag inte vad jag ska säga. Det har varit en otroligt tuff säsong, det har varit både toppar och djupa dalar, säger

Sebastian Vettel.

– Men det avgörande var nog att vi aldrig tappade tron. Jag försökte ignorera vad folk sa och bara koncentrera mig på att göra min grej, vinna racen.

Det räckte. Sebastian Vettel har varit i VM-ledningen vid ett tillfälle under året – efter finalen.

Killen som har kallats ”Lill-Schumi” heter numera ”Super-Seb”.

ARTIKELN HANDLAR OM