Teamet lät förarna göra upp – en stor seger för sporten

SPORTBLADET

Sebastian Vettel är världsmästare i formel 1.

Det är en seger för Red Bull, för sporten och för fansen.

Ända sedan den 30 maj när Red Bull var i dubbel ledning av Turkiets GP och Sebastian Vettel plötsligt körde in i Mark Webber har det pratats om en enda sak.

Stallorder.

I fallet Red Bull kritiserades teamet för att de inte använde sig av stallorder och lite mer än en månad senare kritiserades och straffades Ferrari för att de använde sig av den förbjudna stallordern på Hockenheim.

Men oavsett kritik så har alla – experter, självutnämnda experter och förare sagt

samma sak. Utan stallorder går det inte att vinna ett VM-guld. Alla använder sig av stallorder, direkt eller indirekt. Så är det bara och så har det alltid varit.

”Frihet under ansvar” är devisen

Jag vet att jag själv skrev att man behöver en ledning som styr förarna, ska de göra upp helt själva slutar det med ett internt bråk och den stora förloraren blir det egna stallet – typ McLaren 2007.

Jag hade – precis som alla andra – fel.

Och det är jag enormt glad för.

Red Bulls bil har visserligen varit överlägsen allt motstånd i år, men ändå har teamet bevisat att det är möjligt att låta förarna göra upp om titeln på banan och att det går att styra ett team under devisen ”frihet under ansvar”.

Red Bulls ägare och starke man Dietrich Mateschitz förklarade helt enkelt att han hellre förlorar en VM-titel än fuskar.

Då fanns det liksom ingenting mer att

säga om saken.

Men han förlorade ingen VM-titel. Han och Red Bull vann den otippat i säsongens sista race.

Det var en seger för Sebastian Vettel, för Red Bull,

för sporten och för er.

Grattis.

ARTIKELN HANDLAR OM