Red Bulls miljonregn

Ägaren belönar alla medarbetare efter VM-titeln

Foto: Getty
De har anledning att fira.
SPORTBLADET

Sebastian Vettel vann VM-titeln – och tog hem miljonerna.

Red Bull ger honom 30 miljoner och öser ytterligare 35 miljoner kronor över sina medarbetare.

Red Bulls ägare Dietrich Mateschitz är en generös man, har teamet vunnit så ska medarbetarna också känna av det. Så när Red Bull nu vann båda VM-titlarna, för förare och för konstruktörer, så betalar han ut ungefär 65 miljoner kronor i bonus till sina 550 medarbetare.

Alla får del av miljonregnet

– Det tycker jag att vi har råd med, säger han till Autosport.

– Vi har VM-premier till samtliga av våra anställda.

Det gäller samtliga, alla från förare, till designers, ingenjörer, mekaniker och städpersonal.

En ingenjör får enligt tyska Bild ungefär 500 000 kronor i bonus och en lokalvårdare i fabriken i Milton Keynes ungefär 120 000 kronor i bonus. Utöver det får världsmästaren Sebastian Vettel 30 miljoner kronor extra. Dessutom har tysken, som inte arbetar tillsammans med någon manager, nu skrivit på sitt första egna reklamavtal. Han ska tvätta håret i TV och på reklamposters, för det jobbet får han minst 10 miljoner kronor.

Har lägre grundlön

Red Bull har, till skillnad från flera andra stall en lönepolitik som innehåller en lägre grundlön, men betydligt högre bonusar för VM-poäng, segrar och självklart titlar.

– Jag har redan fått flera sms där medarbetare tackar oss för att de nu kan renovera köket, säger Christian Horner till The Independent.

I och med att teamet vann märkes-VM får de nästa år en betydligt högre del av de pengar som Bernie Ecclestones firma FOM betalar ut till alla teamen. Det betyder att FOM vid fyra tillfällen under 2011 betalar ut totalt 730 miljoner kronor till det österrikiska stallet.

Sebastian Vettels kontrakt med Red Bull går ut efter 2011 och nästa mål för teamet är att förlänga det till 2015.

– Han drömmer om att köra för Ferrari, men han vill ha den nästa bilen, säger Dietrich Mateschitz enligt Motorsporttotal.

– Kan vi erbjuda honom den så stannar han. Kan vi inte det är han fri och gå dit han kan vinna titeln.

ARTIKELN HANDLAR OM