Han är snabbare än världsmästaren

Ricciardo slog tiden som gav Vettel pole

Foto: AP
SPORTBLADET

Daniel Ricciardo kör snabbare än F1-eliten.

Men har ändå ingen given plats.

Red Bull vet inte ens vart han sa ta vägen 2011.

Under juniortesterna i Abu Dhabi förra veckan var det en förare som imponerade enormt mycket, en 21-årige australiensaren Daniel Ricciardo som kör för Red Bull. Han till hör Red Bull juniorteam och fick köra testerna för teamet redan i fjol, sedan dess har han kört World Series by Renault där han missade titeln med två poäng.

I Abu Dhabi inledde han med att bara vara lite långsammare än den tid som gav Sebastian Vettel poile position under den första dagen och nästa dag var han ännu snabbare.

Snabbare än Vettel

Då var han nästan en sekund snabbare än den tid som gav Sebastian Vettel pole position inför säsongsfinalen. Han körde på 1:38.102, Vettel på 1:39.394

– Alltså egentligen om jag är 1,2 sekunder snabbare än Vettel så borde Red Bull erbjuda mig ett kontrakt, säger Daniel Ricciardo till Motorsporttotal.

– Men faktum är att banan har förbättrat sig väldigt mycket, exakt hur mycket är svårt att säga. Den blev till och med betydligt bättre under tisdagen och den var ännu snabbare under onsdagen. Det var naturligtvis kul att jämföra min data med Sebastians och se att jag var snabbare överallt. Det var riktigt coolt, men jag vet att den jämförelsen inte ger en rättvis bild.

Vad 21-åringen ska göra nästa säsong är inte klart än. Red Bull har kontrakt med Sebastian Vettel och Mark Webber och systerteamet Toro Rosso har kontrakt med Sebastien Buemi och Jamie Alguersuari, även om det sägs att de båda Toro Rossoförarna i nuläget bara har avtal som gäller under den första halvan av nästa säsong.

Kan byta till GP2

Därför är det möjligt att Ricciardo kör ytterligare en säsong i World Series, eller att han byter till GP2.

Det beslutet kommer Red Bull och Motorsportkonsulenten Helmut Marko att fatta, han är inte bara mannen bakom Sebastian Vettel utan han är också ansvarig för Red Bulls talanger.

– Jag pratade med honom efter det sista testet för att höra vad som händer och jag frågade om han hade några nyheter, men han svarade ärligt att det inte finns någonting just nu, vi är inte ens nära en överenskommelse, säger Daniel Ricciardo till Motorsporttotal.

– Det vore naturligtvis skönt att få reda på vad som händer, men det är ingenting som jag kan påverka. Han sa till mig att åka hem och vila upp mig och det är inte så illa. Jag kan inte trycka på för att få något besked, med andra ord handlar det om att vänta.

Sätter press

Det bekräftar även Helmut Marko:

– Vi vet ännu inte vad vi ska göra med honom nästa år, säger chefen för talangprogrammet.

Red Bull vill allra helst att han ska gå i Sebastian Vettels fotspår, vilket betyder att han ska slussas in i F1 via Toro Rosso.

– Det ser lite tufft ut om man ser till 2011, men jag vill ta varenda chans jag får, oavsett om den kommer nu direkt eller något senare, säger Daniel Ricciardo.

Det om något sätter press på Sébastian Buemi och Jaime Alguersuari i Toro Rosso.

ARTIKELN HANDLAR OM