Laddade med kvinnor – kvällen före VM skulle avgöras 1984

Alain Prost och Niki Lauda slogs om VM-titeln – och värmde upp på annorlunda sätt

SPORTBLADET

Niki Lauda laddade för en VM-titel.

Med en blondin på rummet.

Hans antagonist Alain Prost gjorde samma sak.

Med en kunglighet.

I Red Bulls egen bulletin talar Niki Lauda ut, i en dubbelintervju med Sebastian Vettel.

När intervjun nästan är slut bestämmer sig den regerande mästaren Sebastian Vettel för att ställa en fråga - om tjejerna i depån.

Svarade ärligt

– Stopp, stopp. Jag har en råga till Niki. Man hör så ofta att det finns så många groupies inom F1. Men jag tror att det var så tidigare, men ryktet går ju fortfarande och det måste ju komma någonstans i från, säger Sebastian Vettel.

– Stämmer det att ni var så vilda på den tiden?

Den trefaldige världsmästaren Niki Lauda svarar – ärligt.

– Jag kan självklart berätta sanningen, den har ju redan sagts någon gång. Vi levde ganska riskabelt på den tiden och ställde in oss på att leva ett liv som kanske inte var så seriöst alla gånger. Man hanterade stressen annorlunda också och man tog inte alltid med sig sin partner till banan. Men det bästa exemplet hände för länge, länge sedan.

”Piquet letade alltid efter nåt nytt”

Och då berättar han om 1984, när han vann sin tredje VM-titel med en halv poäng före McLarenkollegan Alain Prost.

– Det var 1984 och VM skulle avgöras i Portugals GP. Min fystränare Willi Dungl sa till mig att det var en blond italienska som absolut ville träffa mig. Sedan kom Piquet, som alltid letade efter något nytt, och sa samma sak. Hon var där och hon var snygg så jag gick fram och frågade hur läget var. Sedan bjöd jag henne på middag på fredagen, jag är ju en snäll kille. Sedan frågade hon mig om vi kunde ses på lördagen också. Då sa jag att vi inte kunde äta middag, men väl ses på mitt rum mellan åtta och tio, berättar Niki Lauda.

Vann sin tredje titel

– Jag sa att jag ville lägga mig klockan tio eftersom jag ville bli världsmästare dagen efter. Hon sa okej, kom till mitt rum och försvann igen tio minuter i tio. Jag sov som en gud och sa till mig själv att finns det en gud så har jag redan förlorat VM-titeln. Som du förstår hade jag världens sämsta samvete.

Morgonen efter gick han ner i depån och träffade sin teamkollega Alain Prost som också var ute efter VM-titeln.

– Min kära kollega Prost som alltid var en nervös nagelbitare var tidigt i garaget och stod och log fånigt. Så jag frågade varför han log så fånigt. Då svarade han ”Kan du fatta, jag fick ihop det Stephanie av Monaco i går kväll”. Jag var enorm lättad, det stod 1-1 mellan oss framför gud och då kunde vi tävla.

Ett par timmar senare blev Niki Lauda världsmästare för tredje gången.

– I dag är ju familjerna med på ett annat sätt och som tur var händer det inte så mycket längre. F1 har blivit ett mer normalt liv, säger Niki Lauda.

– Kanske är moralen bättre också, men det kan jag inte säga så mycket om...

ARTIKELN HANDLAR OM