Vettel rekordsnabb

Vann kvalet överlägset

SPORTBLADET

Sebastian Vettel tog vid där fjolårets slutade.

I toppen.

I överlägsen ledning.

Red Bulls unge förare var klart snabbast  kvalet till F1-premiären i Australien. Han pulveriserade sina konkurrenter och han krossade sin teamkamrat Mark Webber som var trea  (+0,886).

Det är ett enormt styrkebesked av tysken.

- Det var ett nöje att köa bilen i dag. Den var väldigt snabb och vi gjorde ett mycket bra jobb, men tänk på att vi bara har noll poäng än, säger Sebastian Vettel på presskonferensen.

”Har varit en märklig vinter”

Hans tid var en halv sekund snabbare än den tiden som han körde in på förra året när han också hade pole. Och den tiden satte han utan att använda sig av KERS.

- Det har varit en märklig vinter, bilen har förändrats enormt mycket. Vi har jobbat enormt mycket under vintertesterna och alla har försökt att hitta sin egen väg med de nya däcken. När vi kom hit till Australien så var jag faktiskt överraskad över hur bra däcken fungerade över ett varv och eftersom vi i fredags såg att bilen fungerade bra även med lite mer bränsle så är jag fylld av tillförsikt inför racet, säger den regerande mästaren som tog pole för 16:e gången.

- Detta är det första steget in på den nya säsongen och vi har fått exakt den start som vi ville. Det är ett bra tecken för teamet och nu är det dags för oss att arbeta vidare.

Bröt racet i fjol

I fjol hade Sebastian Vettel också pole position, men den gången tvingades han bryta med en teknisk defekt när han var i ledningen av racet.

- Nyckeln i morgon är att ta sig i mål. I fjol försvann jag efter halva racet. Men jag har ett bra självförtroende, vi har haft bra förberedelser och bilen har varit tillförlitlig sedan den första minuten på banan, så det ser bra ut, säger tysken.

- Det enda som är ett frågetecken är däcken. Med dem är det om att köra ut i det okända. Vi kan gissa hur de ska bete sig, men det är först i morgon som vi kan få ett besked på hur de verkligen beter sig. Sedan så ska alla hinna med minst ett stopp och jag tror att det blir ett underhållande race. Nu har vi lagt grunden, den kunde inte ha blivit bättre.

Webber frustrerad

Lewis Hamilton, McLaren tog andra startplats medan Red Bulls Mark Webber var trea. Han var klart missnöjd med att vara nästan en sekund efter sin teamkollega, men enligt Red Bulls Motorsportkonsulent Mark Webber berodde det på att han gjorde ett misstag i den första kurvan på sitt andra varv.

- Jag försökte att minska gapet till Sebastian. Detta är självklart frustrerande, säger Mark Webber.

- Men jag måste ändå ge credit till teamet, de kan inte göra mer. Bilen är kanon, jag hade bara hoppats att jag skulle kunna prestera lite bättre.

McLarens Jenson Button är fyra, Ferraris Fernando Alonso, som var VM-tvåa i fjol, startar som femma. Han var 1,4 sekunder efter Sebastian Vettel.