Förbannelsen bruten – Vettel tog sig i mål

Första gången någonsin

SPORTBLADET

Sebastian Vettels förbannelse är bruten.

Han var överlägsen i F1-premiären.

- Jag är enormt lycklig.

Sedan Red Bull debuterade i Australien 2005 har teamet inte tagit en enda pallplats i Melbourne. Det bästa resultatet kom också 2005 då David Coulthard var fyra och Christian Klien var sjua.

Men efter Sebastian Vettels imponerande uppvisning i kvalet så fanns det stora förhoppningar och i racet visade han direkt vad han är kapabel till. Han tog starten och när han sedan gick in i depå på det 14:e varvet så kom han ut bakom McLarens Jenson Button.

Två varv senare lyckades han gå förbi Jenson Button på utsidan.

- Det var nyckeln till segern och jag kunde också hålla Lewis Hamilton bakom mig, sedan släppte han pressen på mig och jag kunde kontrollera racet in i mål, säger Sebastian Vettel till tysk media.

Första gången i mål

Detta var första gången som Sebastian Vettel tog sig i mål i Australiens GP.

- Det var ett svårt lopp, det var lite som att köra in i det okända för ingen visste vad som väntade oss. Men jag är enormt lycklig. Det gick riktigt bra och det var härligt att äntligen få vinna i Australien, jag är enormt lycklig.

De största utmaningarna mötte han under den inledande delen av racet, i starten och i samband med det ovannämnda depåstoppet.

- Målet under den första stinten var egentligen bara att hålla avståndet ner till Lewis Hamilton, han kom ikapp mig men efter det att jag kört om Jenson så fick jag lite andrum. Jag märkte att Lewis släppte pressen på mig och då kunde jag också slå av lite, säger Sebastian Vettel som gjorde två depåstopp och var ungefär 22 sekunder före närmsta konkurrent i mål.

-  Efter det, under den andra delen av loppet, så handlade det mest om att kontrollera fältet. Vi lärde oss väldigt mycket under det här loppet, vi ska se det igen och ta med oss så mycket som möjligt in i framtiden. Nu är det första steget taget och nu arbetar vi vidare. Det är en fruktansvärt lång säsong.

Hamilton tvåa - trots skadad bil

Bakom Sebastian Vettel, Red Bull, kunde Lewis Hamilton, McLaren, köra in på en andraplats, detta trots att han var utanför banan på det 33:e varvet och avslutade loppet med en skadad bil.

- Jag vet inte när jag skadade bilen, men på slutet försökte jag bara ta bilen in i mål och ta mina poäng, säger Lewis Hamilton till internationell media.

- VI måste vara enormt stolta över det här resultatet killarna har gjort ett fantastiskt jobb, för en eller två veckor sedan var det ingen som hade trott att vi skulle hålla för en plats bland de fem bästa, nu är vi två. Det är ett fantastiskt resultat, det var ett bra race och vi ser fram emot nästa tävling.

Den avgörs i Malaysia den 10 april.