Fia vill ändra reglerna - igen

Vill få till fler omkörningar under loppen

F1 Australiens GP
SPORTBLADET

Det var för få omkörningar.

Därför vill FIA ända reglerna.

Igen.

Efter F1-premiären i Melbourne kunde FIA konstatera att det inte blev så många omkörningar som man hoppats på med den nya justerbara bakvingen.

Nu funderar förbundet nu på att förändra reglerna – igen.

Fler omkörningszoner

Enligt tävlingsledaren Charlie Whiting kan det tänkas att det i framtiden blir fler omkörningszoner och inte bara en som FIA tidigare bestämt sig för och så som det var i Melbourne.

– Vi funderar över det, men det är svårt att markera ut tre ställen på en raka, först vill vi säkerställa att allt fungerar och när det ser lovande ut ser jag ingen anledning till varför vi inte skulle ha flera sådana passager på banan, citeras han av Adam Coopers F1-blogg.

Undersöker möjligheterna

Den justerbara bakvingen får bara användas av den bakre av två förare, när denne är mindre än en sekund bakom framförvarande bil, i Australien var den mätpunkten före de sista två kurvorna. Bakvingen kunde sedan justeras på start/målrakan och då kunde naturligtvis avståndet vara helt annorlunda jämfört hur det såg ut när avståndet mättes upp före de sista två kurvorna.

– Vi tittar på flera möjligheter för att lösa det problemet, säger Whiting.

– Men först måste vi se hur systemet fungerar. Vi kan inte springa innan vi går.

Enligt bloggen får den rörliga bakvingen användas på start/målrakan i så väl Malaysia som Kina, trots att det finns längre rakor på de banorna. Hur det ser ut efter det är ännu inte bestämt.