– Det var kaos

Mercedes utreder premiärfiaskot

Foto: AP
Ross Brawn.
SPORTBLADET

Bäst i test.

Miss i premiären.

– Det var kaos, säger Mercedes teamchef Ross Brawn.

Inför F1-premiären i Australien pratade Brawn om en placering bland de sex främsta, Michael Schumacher menade att teamet ska kunna vinna lopp i år och Nico Rosberg hoppades på en placering på pallen.

Men båda bilarna tvingades bryta och i Tyskland har det nu snackats om att det kanske var tur.

Optimistisk ändå

Annars hade Mercedes gjort bort sig rejält.

– Det var kaos under helgen, båda bilarna hade många nya system och det var svår att få kontroll över dem. Därför kunde vi inte hitta rätt balans och således inte rätt inställningar heller, citeras Ross Brawn av Motorsporttotal.

– Helgen var en stor besvikelse och vi hade kunnat göra betydligt bättre i från oss än vad vi gjorde.

Trots besvikelsen i Australien är han optimistisk och menar att vinterns testerm där Michael Schumacher var snabbast i Barcelona inte alls var någon tillfällighet:

Bilen var i obalans

– Höjdpunkten på vintertesterna var i Barcelona, det är en bana där vi aldrig varit bra, men bilen fungerade riktigt bra där. Michael var väldigt nöjd med bilen sista dagen och vi bytte förare och Nico satt också två timmar i bilen. Han tyckte att han kände att det skett stora förändringar i bilen. Då var vi övertygade om att vi kunde göra en bra helg i Australien.

Men så var inte fallet.

I stället var bilen i obalans under träningarna:

– Förarna kunde inte alls förutspå hur bilen skulle reagera från kurva till kurva, vissa saker var väldigt kaotiska och bilen var inte tillräckligt jämn för att förarna och ingenjörerna skulle kunna arbeta med den.

Därför måste teamet nu lära känna bilen på nytt, men Ross Brawn menar att det blir ett betydligt bättre resultat redan i Malaysia nästa helg:

– Basen är där. Vi måste bara få ihop grejerna så att vi kan prestera, säger han.