Hamilton: Alonso är min ärkerival

Foto: AP
Lewis Hamilton och Fernando Alonso.
SPORTBLADET

Sebastian Vettel är regerande mästare och han vann premiären.

Men det har ingen betydelse för Lewis Hamilton.

– Fernando Alonso är min ärkerival, säger britten.

Historien mellan Fernando Alonso och Lewis Hamilton går flera år tillbaka. Britten var F1-debutant och Fernando Alonso dubbel världsmästare som köpts från Renault till McLaren.

Under deras enda säsongen så utspelades det som i media kallades för ”stjärnornas krig”.

Kimi snodde titeln

Stallfajten mellan dem båda var så hård att förarna koncentrerade sig så mycket på varandra att Kimi Räikkönen och Ferrari kunde smita förbi och vinna VM-titeln. Efter 17 lopp hade båda 109 poäng, en poäng mindre än Ferrariföraren Räikkönen. Fernando Alonso lämnade sedan McLaren efter bara en säsong.

– Jag kommer alltid att kalla Fernando för min ärkerival och min tuffaste motståndare, säger Hamilton, världsmästare 2008 till Guardian.

– Detta bara för historien, hur det var när jag började. Jag ser honom som min Prost, om vi hade varit Prost och Senna. Om någon skulle be mig att välja en förare skulle jag alltid välja Ayrton Senna och jag skulle ge honom rollen som Alain prost.

Kallades professorn

Förarduon Alain Prost och Ayrton Senna hade en tuff fajt hos just McLaren och Prost kallades för professorn eftersom han körde väldigt smart – lite som Fernando Alonso. Ayrton Senna däremot var ung och dynamisk – lite mer som Lewis Hamilton.

Britten Hamilton var tvåa i premiären, bakom Sebastian Vettel, Red Bull. Tysken dominerade under hela helgen, men trots det ser inte Hamilton honom som sin ärkerival:

– Nej det tror jag inte. Om han fortsätter att ha en sådan bils om han hade i Australien så kanske, men jag tror att om vi har ungefär samma material så blir det häftig racing, kanske är han den nya Nigel Mansell?

ARTIKELN HANDLAR OM