Sebastian Vettel – igen

Dominerade F1-kvalet totalt

Foto: AP
SPORTBLADET

Sebastian Vettel gjorde det igen.

Han dominerade F1-kvalet i Kina.

– Vi kan vara mycket nöjda med både bilen och allt runt omkring, säger han.

Samtidigt som Red Bulls Mark Webber försvann i första kvalomgången imponerade Sebastian Vettel. Han tog sin fjärde pole position i rad, den tredje för i år och har nu perfekta förutsättningar för att ta årets tredje seger - sin femte i rad.

– Vi gjorde det igen, samtidigt så försökte jag påminna mig om det är alltid tufft med kval och i dag var det inte så enkelt som det kanske såg ut, säger Sebastian Vettel till internationell media.

– Jag var inte helt nöjd med Q2 och gjorde ett par misstag på det snabba varvet. Men jag har ett bra självförtroende och i Q3 så gick det betydligt bättre.

Han körde in på 1.33,706 vilket var 0,715 före McLarens Jenson Button och 0,757 före Lewis Hamilton även han McLaren. Som fyra startar Mercedes Nico Rosberg.

– Nu startar vi i från noll igen, men vi kan vara mycket nöjda med bilen och med allt runt omkring. Vi hade en bra fredag och det är ett hot i sig, ibland kan man känna sig för säker. Jag har verkligen försökt att se till att det inte händer. I morgon är det en ny dag och då har det som hänt i dag ingen större betydelse, mer än att vi startar längst fram, säger Vettel.

– KERS fungerade bra, vi kommer att använda oss av det i morgon och det är en nödvändighet i starten.

Satt kvar länge i bilen

Sebastian Vettel satt kvar länge i bilen efter kvalet och det var många som undrade varför, svaret var enkelt. Förarna måste vänta i bilen till en funktionär ger dem klartecken att lämna bilen, tysken såg ingen höjd tumme och väntade till han gjorde det.

För McLarens Jenson Button, var andraplatsen i kvalet hans bästa lördagsplacering den här säsongen:

– Vi är väldigt nöjda, i fredags trodde ingen av oss att vi skulle lyckas med det för balansen i bilen var allt annat än bra, säger världsmästaren i från 2009.

– Självklart så är det så att när man sitter i bilen på banan så tror man att det går att slå Vettel och i Q2 trodde jag att chansen fanns, men i Q3 var han fenomenal.

Det stora samtalsämnet under kvalet var annars Q2 där Vitalij Petrov, Lotus/Renault fick problem med växellådan när det återstod två minuter. Han blev stående på banan och kvalet avbröts, det fick stora konsekvenser för de förare som ännu inte kvalat in till Q1 och både Michael Schumacher, Mercedes och Nick Heidfeld, Lotus/Renault missade den avslutande kvalomgången.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1