FIA ändrar reglerna – igen

Vill ge bilarna sämre downforce

SPORTBLADET

Det är bara några dagar kvar till Spaniens GP.

Då ändrar FIA reglerna.

Inför den här säsongen så förbjöds den dubbla diffusorn, i stället har teamen försökt att förbättra downforce genom att låta luften i från avgasrören strömma till den enkla diffusorn och på så sätt öka trycker ner mot banan.

Men den utvecklingen vill FIA stoppa.

”Kommer påverka alla stallen”

Redan till helgens lopp i Spanien. Enligt Autosport har FIA skrivit till stallen och förklarat att nu får luften bara ledas till diffusorn när föraren gasar och när föraren bromsar får bara tio procent av utsläppen gå via diffusorn (detta eftersom flera team har låtit avgasströmmen ligga på 100 procent även när föraren bromsar för att förbättra balansen i bilen).

Bakgrunden är att när teamen utvecklats de nya avgassystemen till 2011 så har de varit rädda för att balansen i bilen ska förändras när föraren inte trycker ner gasen, därför har man sett till att motorn även producerat extra gas så att det kommer en jämn ström till diffusorn – oavsett om föraren trycker ner gasen eller inte.

– Detta kommer att påverka alla stallen, säger Mercedes stallchef Ross Brawn.

– Alla har utvecklats motorerna så att de ska kunna få ut max, på alla sätt.

Måste förändra bilarna

Enligt Motorsportmagazin är Red Bull ett av de teamen som drabbas hårdast, det tyska magasinet skriver att det österrikiska teamet har skaffat sig en fördel under kvalet genom att ta vara på avgaserna även när föraren inte trycker ner gasen.

– Jag tror att den här regeländringen påverkar alla teamen som har arbetat på det här sättet, säger Red Bulls stallchef Christian Horner och han uppskattar att ungefär 90 procent av stallen nu tvingas förändra sina bilar.

– Vad det betyder får vi se i Spanien.

Dessutom spekuleras det i att regeländringen har tillkommit enbart för att minska Red Bulls övertag i kvalet:

– Det kan vi inte undvika och det är en mycket olycklig konsekvens av våra framgångar, säger Christian Horner.

Loppet i Barcelona körs på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM