Barcelonas GP – nyckeln till guldet

”En bil som är snabb här kan vinna alla race”

Foto: Foto: AP
Dominant Red Bull och Sebastian Vettel har dominerat årets F1-säsong hittills.
SPORTBLADET

De fyra första loppen har Red Bull dominerat.

Nu väntar Barcelona – det kan vara nyckeln till hela säsongen.

– En bil som är snabb här kan vinna på alla banor, säger Mercedes Norbert Haug.

I år har F1 handlat om Red Bull och Sebastian Vettel, han har tagit pole position fyra gånger, vunnit tre lopp och tagit en andraplats.

Han är i överlägsen ledning av VM och nu väntar säsongens femte lopp i Barcelona – en bana där aerodynamiken har en mycket stor betydelse och där Red Bull anses vara favoriter.

Men deras konkurrenter har jobbat hårt för att minska avståndet och just Barcelona är en nyckeltävling, trots att det är många tävlingar kvar av säsongen:

”Bra måttstock”

– Den tävlingen är alltid en riktigt bra måttstock för både bilar och förare. Ser man på banan så verkar den inte vara så speciell vid den första anblicken, men den är något utöver det vanliga, säger Mercedes motorsportchef Norbert Haug.

– En bil som är snabb här kan vinna på alla banor under året.

För Mercedes del så har säsongen inletts sämre än vad man förväntat sig, men nu har trenden vänt och stallet räknar med att ha en bil som är så bra att den kan vinna lagom till tävlingen på Silverstone i juli.

– De flesta teamen kommer med uppdateringar till Spanien, vi också. Målet är att förbättra bilen och att fortsätta det som vi påbörjade i Kina förrförra loppet.

Även McLaren och Ferrari är redo att attackera Red Bull. Båda teamen kommer med stora förändringar till Barcelona och för Ferraris del är det även Fernando Alonsos hemmaplan.

”Otrolig känsla”

– Det är en otrolig känsla att köra i Barcelona. Jag är extremt motiverad och pressen är större eftersom fansen förväntar sig att jag ska prestera, säger den dubble världsmästaren som var trea senast.

Det var Ferraris första pallplacering i år.

I Barcelona är förhoppningen att det nya underredet och förändringarna på både fram- och bakvingar ska göra bilen snabbare i kvalet.

För där har Red Bull varit obesegrade ända sedan finalen förra säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM