Suveräne Vettel tog hem Barcelonas GP

Tysken pressad av Hamilton:
”Ett väldigt tufft race för mig”

1 av 2
SPORTBLADET

Sebastian Vettel förlorade poleposition i kvalet.
Men vann racet.
– Jag är väldigt lycklig, säger VM-ledaren.

I går tog Mark Webber, Red Bull, pole position. Det var första gången i år som Sebastian Vettel, även han Red Bull, inte var snabbast i kvalet.
Men det spelade ingen roll.
I Barcelona tog tysken sin fjärde seger på fem lopp och han är i överlägsen ledning av mästerskapet.
– Det var ett väldigt tufft race för mig, säger Sebastian Vettel.
Spaniens GP började inte perfekt för Red Bull, Mark Webber som hade pole missade starten och tvingades släppa förbi sig både Sebastian Vettel och Ferraris Fernando Alonso som också var snabbast in i den första kurvan.

”Plötsligt såg jag honom bredvid mig”

– Jag tyckte att vi gjorde en bra start, men jag vet inte var Fernando kom i från. Han startade 60 meter bakom mig, men plötsligt såg jag honom vid sidan av mig och han var först in i den första kurvan. Vi var inte tillräkligt nära för att använda DRS heller, men vi fick som tur var tag i honom under depåstoppet, säger Sebastian Vettel till internationell media.
Loppet präglades sedan av ett antal depåstopp, de två främsta förarna gjorde båda fyra däckbyten och det var just däckstrategin som var avgöranden. Sebastian Vettel gjorde sitt andra stopp före sina konkurrenter och han körde ett riktigt snabbt outlap efter det och kunde skapa ett bra avstånd ner till sina konkurrenter. Ett grepp som han sedan aldrig släppte, trots att han fick hårt motstånd av både Lewis Hamilton, som var tvåa i mål och hans McLarenkollega Jenson Button som var trea.

Dubbelt McLaren på pallen

– McLaren var riktigt starka i dag och de låg ute längre än vad jag gjorde hela tiden. Jag visste att det var jämnt mellan oss och när det var tio varv kvar så kände jag att däcken var på väg att ta slut och jag hade samma känsla som i Kina då Lewis körde om mig på slutet, säger Sebastian Vettel.
– Jag märkte att han hämtade in, ibland var det så att när DRS-zonen kom så var han långt borta och när den var över låg han i baken på mig. Jag visste liksom inte riktigt hur jag skulle försvara mig. Dessutom hade jag KERS ibland och ibland inte, så det var knepigt.
Red Bull har haft stora problem med KERS, under kvalet fungerade inte Sebastian Vettels KERS och under loppet fick han också besked av teamet att inte använda sig av det och ett par varv senare så fick han klartecken att han kunde använda sig av det igen.

”Enormt lycklig”

– Det var verkligen en lättnad när jag nådde mållinjen. Jag är enormt lycklig och det är verkligen ett bevis på hur starka vi är, säger den regerande världsmästaren.
McLaren som gjorde ett sämre jobb i Turkiet senast hade nu två bilar på prispallen, Lewis Hamilton som gjorde fyra depåstopp och Jenson Button som bara stannade tre gånger.
– Jag tycker inte att vi ska vara besvikna, teamet har gjort ett fantastiskt jobb, både i depån och under hela helgen, säger Lewis Hamilton.
– Red Bulls downforce är otroligt och jag gjorde allt jag kunde, men det räckte inte. Vi lyckades ta poäng och det är bra att vi kan hänga med i täten. Nu ser vi fram emot Monaco.
Den tävlingen körs redan på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM