”Ferrari sysslar med spionage”

Red Bull byter rutiner för att stoppa Ferraris spioneri

Monaco nästa Sebastian Vettel och Helmut Marko smider planer för helgens lopp. Vettel dominerar säsongen men har aldrig vunnit i Monaco.
SPORTBLADET

Ferrari har haft en tung inledning av F1-året.

Nu kommer nästa smäll. Red Bull anklagar stallet för spioneri.

– Vi har märkt att Ferrari har sysslar med en form av spionage, säger Helmut Marko.

Red Bull har imponerat i år, världsmästarteamet har tagit pole vid samtliga tävlingar och Sebastian Vettel har vunnit fyra av fem lopp. I Barcelona förra helgen hade Red Bulls Mark Webber pole för första gången i år, men trots att stallet hade de två första start-positionerna var det Ferrari och Fernando Alonso som tog starten.

Under tävlingen lyckades sedan Red Bull ta sig förbi Ferrarin med hjälp av depåstoppen och under de sekvenserna misstänker nu Red Bull att Ferrari spionerade på dem. Varje gång de kallade in Mark Webber i depån för att byta däck kom också Ferraris Fernando Alonso in av samma anledning.

– Vi sa till Mark rätt sent vid hans första byte, trots det lyckades Ferrari hämta in Alonso. Med andra ord reagerade de snabbare än vad vi gjorde, säger Red Bulls Motorspotchef Helmut Marko till RTL och han får medhåll av stallchefen Christian Horner:

Red Bull lurade Ferrari

– Ferrari lyckades försvara sig bra, varje gång vi tog in Mark så kom Fernando också, säger bossen till Motor-sportmagazin.

Det hela slutade med att Red Bull lyckades lura Ferrari genom att plocka ut alla mekaniker som om det var dags för Mark att komma in.

– De tog in Fernando direkt och Mark kunde stanna ute i fem varv till, det var det enda sättet för oss att komma förbi honom, säger Horner.

Men för att detta inte ska hända igen har Red Bull förändrat sin taktik inför tävlingen i Monaco på söndag:

– Jag vet inte om killarna hade händerna i fickorna vid fel tillfälle eller om det var någon som rörde ett däck, säger Horner som inte vill höra talas om att Ferrari ska ha lyssnat på deras radiotrafik.

”Hör till spelet”

– Men oavsett hur de gjorde det så kommer vi nu att förändra våra rutiner inför depåstoppen, detta för att det inte ska bli så enkelt för våra motståndare att reagera.

Samtidigt påstår inte Red Bull att Ferrari bryter mot regler:

– Nej den här typen av grejer håller sig inom reglerna, att trixa lite med depåstoppen är en del av spelets regler, säger Horner.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1