Vettel uppfyllde drömmen i Monaco

Vann det klassiska stadsloppet efter stor dramatik

SPORTBLADET

Sebastian Vettel tog segern han drömt om.

Han vann i Monaco.

– Det är helt otroligt, så galet, säger VM-ledaren.

Den regerande världsmästaren tog sin femte seger för säsongen, han vann det kaosartade loppet på Monacos trånga gator. Tysken hade pole position och lyckades vinna med sin enstoppsstrategi, detta trots att det var stora problem under depåstoppet. Stallet hade problem med radiotrafiken och lyckades förväxla de båda förarnas däck.

Dåligt depåstopp

– Det var ett fel från vår sida, säger Red Bulls motorsportkonsulent Helmut Marko till RTL.

– Det var ett misstag att ta in båda våra förare samtidigt, det strulade till det för oss och båda depåstoppen var riktigt dåliga. 

Tysken förlorade en placering till Jenson Button, McLaren, i samband med depåstoppet:

– Han körde riktigt bra, jag tror att han hade 19-20 sekunder ner till mig ett tag och jag tänkte att det var över för min del, säger Sebastian Vettel på presskonferensen.

– Men jag valde att stanna ute lite längre än de andra två killarna i toppen och jag kom om. Jag kände att mina däck var rätt okej i alla fall så jag ville chansa på att köra ända in i mål. Jag vet hur svårt det är att köra om i Monaco så jag tror att det var rätt beslut.

Hjälptes av masskrasch

Han fick också hjälp av en masskrasch på det 72:a varvet. Adrian Sutil, Force India stötte i muren och skadade sitt högra bakdäck, det utlöste en kedjereaktion där Lewis Hamilton, McLaren lyckades tränga sig förbi medan Jaime Alguersuari, Toro Rosso och Vitalij Petrov, Lotus/Renault kraschade in i muren.

Tävlingen avbröts och toppförarna kunde få nya däck.

– Vi hade otrolig tur, den kraschen inträffade precis framför nosen på mig, säger Sebastian Vettel.

– Det var ett helt galet race, i alla fall kändes det så inne i cockpit.

Det tog ett tiotal minuter innan banan var rensad och tävlingen kunde startas om bakom säkerhetsbilen och på det 73:e varvet fick förarna köra fritt. Då kunde Sebastian Vettel behålla sin ledning och vinna framför Fernando Alonso, Ferrari som gjorde två depåstopp och Jenson Button, McLaren som gjorde tre stopp.

Skadade McLaren

– Men vet ju aldrig vad som händer i Monaco och det är klart att jag ville ge allt för att ta honom, säger Fernando Alonso.

– Jag tror att han hade lite större problem med däcken än vad jag hade och jag skulle attackera de sista tio varven, men de kom aldrig. I stället var det röd flagga och säkerhetsbilen kom ut, då hade alla fräscha däck igen.

Även Jenson Button, McLaren var besviken på att säkerhetsbilen kom ut i slutet av loppet.

– Den skadade oss verkligen, visst man vet att säkerhetsbilen kommer ut i Monaco, men den kommer aldrig när man planerat det. Jag är missnöjd med tredjeplatsen, för jag tycker att vi hade chansen att vinna, säger Button som ledde under en del av loppet.

– Men vi bjöd i alla fall på en bra show.

Sebastian Vettel ryckte nu ännu mer i ledningen av VM-tabellen och på sex lopp har han har ännu inte varit sämre än tvåa någon gång. Lewis Hamilton, McLaren är kvar på andraplats och Red Bulls Mark Webber är trea.

Nästa tävling körs i Kanada om två veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM