Button vann efter regnkaos i Montreal

SPORTBLADET

Sebastian Vettel såg ut att gå mot seger.

Igen.

Men fick stryk på det sista varvet.

– Det var troligen mitt bästa lopp någonsin, säger vinnaren Jenson Button

Foto: AFP
Paraplyerna kom till nytta i Montreal.

Red Bulls VM-ledare Sebastian Vettel startade Kanadas GP i pole position och han hade en klar ledning. Samtidigt så körde McLarens båda förare Jenson Button och Lewis Hamilton i hop och det sistnämnde tvingades bryta redan innan F1-loppet i Montreal avbröts på grund av regn efter 25 varv.

- Jag har redan pratat med Lewis och jag såg honom inte, säger Jenson Button på presskonferensen.

- Jag har bett om ursäkt, men det är  sådan sak som kan hända.

Allt hände

Samtidigt som regnet öste ner över banan så parkerade förarna parkerade bilarna, det var för farligt att fortsätta tävlingen. Strax före klockan tio svensk tid, ungefär tre timmar efter det att loppet startat, återupptogs loppet bakom säkerhetsbilen.

Då hände allt.

Nästan på en gång.

Samtidigt som Sebastian Vettel fortsatte i ledningen så var Jenson Button inblandad i en incident med Ferraris Fernando Alonso. Spanjoren tvingades bryta medan McLarenförare fick  punktering och rasade igenom fältet. Han fick börja om sist i fältet, sedan regnet torkat upp och han fått på slicks så inledde han en helt galen upphämtning.

Efter fyra timmar, en röd flagga, fem turer bakom säkerhetsbilen, en bestraffning, två olyckor och sex depåstopp  så var Jenson Button först i mål.

- Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga. Detta har varit tre timmar fyllda av olika känslor, säger Jenson Button som tog sin första seger 2011.

- Jag fick en bestraffning eftersom jag körde för fort bakom säkerhetsbilen och fick kämpa mig igenom hela fältet tre gånger och gav allt för att jaga ikapp Sebastian i täten. Till slut kunde jag pressa honom till ett misstag och köra om, det är helt otroligt. Jag tror att jag hade varit väldigt nöjd med det här loppet även om jag inte hade vunnit det. Troligen är detta det bästa loppet som jag någonsin har kört. Nu ska jag bara njuta av det som vi lyckats med, det kändes som om jag var i depå typ 98 gånger det här loppet.

”Självklart är det tungt”

För VM-ledaren Sebastian Vettel så var andraplatsen naturligtvis en besvikelse. Han hade ledningen nästan in i mål och det var andra gången i år som han fick styr av en McLaren i slutet av loppet.

- Självklart  är det tungt, det var ett svårt race i från start till mål och jag ledde väl alla varv utom den sista delen av det sista varvet. Jag var lite för försiktig  efter det att säkerhetsbilen hade lämnat banan för sista gången, jag trodde att jag höll gapet ner till de andra, men jag skulle ha tryckt på lite mer, säger Sebastian Vettel.

- Jag gjorde ett misstag, hamnade på en blöt fläck och det var enkelt för honom att köra om. Egentligen så är det väl bra att ta så många poäng och vara tvåa men när man har segern i handen och ger bort den så känns det inte riktigt bra.

Red Bulls Mark Webber var trea i mål och Mercedes Michael Schumacher som länge var tvåa slutade på fjärde plats. Han har inte gjort något bättre resultat sedan han kom tillbaka till F1-sporten.

Det var ett väldigt händelserikt lopp och domarna har valt att undersöka två incidenter närmare efter loppet, Jenson Button var inblandad i båda.

FAKTA

Resultat, deltävling 7 av 19, Montreal

1) Jenson Button, Storbritannien, McLaren, 4.04.39,537, 2) Sebastian Vettel, Tyskland, Red Bull, +2,709, 3) Mark Webber, Australien, Red Bull, +13,828, 4) Michael Schumacher, Tyskland, Mercedes, +14,219, 5) Vitalij Petrov, Ryssland, Lotus, +20,395, 6) Felipe Massa, Brasilien, Ferrari, +33,225, 7) Kamui Kobayashi, Japan, Sauber, +33,270, 8) Jaime Alguersuari, Spanien, Toro Rosso, +35,964, 9) Rubens Barrichello, Brasilien, Williams, +45,117, 10) Sebastien Buemi, Schweiz, Toro Rosso, +47,056.

Ställning

1) Vettel 161 p, 2) Button 101, 3) Webber 94, 4) Lewis Hamilton, Storbritannien, McLaren, 85, 5) Fernando Alonso, Spanien, Ferrari, 69, 6) Massa 32, 7) Petrov 31, 8) Nick Heidfeld, Tyskland, Lotus, 29, 9) Schumacher 26, 10) Nico Rosberg, Tyskland, Mercedes, 26.

ARTIKELN HANDLAR OM