”De flesta förarna är vidskepliga, jag med”

Turkalsonger, amuletter och sex – så håller F1-förarna turen på sin sida

SPORTBLADET

F1–förare är säkra – på banan.

Men inte inför tävlingen. Då handlar det om skrock och lyckopengar.

– De flesta förarna är vidskepliga, säger

Fernando Alonso.

Foto: Scanpix
Udda knep Sebastian Vettel körde inför VM-finalen 2010 med samma kalsonger i en vecka. Det slutade med att han vann titeln.

Inom F1–sporten är det en vetenskap, minst lika viktig som alla andra förberedelser. Det handlar om att kliva in i bilen på rätt sida, ha rätt märke på hjälmen, ett mynt i skon eller någonting annat. Någonting som ger det lilla extra så att just jag lyckas.

– De flesta förarna är vidskepliga, jag med, säger Ferraris dubble världsmästare Fernando Alonso till Motorsporttotal.

– Om jag gör ett riktigt bra lopp så försöker jag självklart att göra allt på samma sätt inför nästa lopp.

Men det finns de som går betydligt längre än så, den före detta F1–föraren Alexander Wurz hade alltid en röd och en blå sko och David Coulthard lämnade aldrig sina turkalsonger hemma när det var tävlingsdags.

Har alltid sex innan lopp

Sebastian Vettel har alltid ett mynt i skon, antigen i höger eller i vänster – det beror lite på om det är gasen eller bromsen som är viktigast på veckans bana. Michael Schumacher kör inte en bil med ett jämnt nummer och Felipe Massa har alltid sex efter kvalet.

FAKTA

HÄR ÄR DE MEST SKROCKFULLA F1-FÖRARNA

1) Sebastian Vettel.

Inte nog med att han har en lyckopeng (en cent), en gris (Glücksschweinchen som enligt tysk tradition ger tur) och en amerikansk cent som han hittade när han joggade inför F1-premiären i Indianapolis 2007, nej inför VM-finalen 2010 hade han samma kalsonger på sig i en vecka.

Han vann loppet och titeln.

Det viktigaste han har hans lyckopeng, den har han i antingen höger eller vänster sko under loppet:

– Jag väljer höger eller vänster fot, gas eller broms, beroende på vilken fot som har mest att göra under loppet. Jag lägger myntet i den sko som måste jobba hårdast, säger Red Bulls världsmästare.

– Det är inte så att jag tror att myntet gör mig tio km/tim snabbare i kurvan, nej det vore magi, men däremot så tränger den undan den lilla tvivel jag har.

2) Michael Schumacher

Veteranen som nu kör för Mercedes har en amulett med bokstäverna G och M, sina barns initialer (Gina Maria och Mick). Strax före starten på  Bahrains GP 2004 kom han på att han glömt smycket på hotellrummet och eftersom han vägrade att köra utan amuletten så skickade han fystränaren Balbir Singh för att hämta den. Tränaren hann, Schumacher fick sin maskot, vann loppet och tog sin sjunde VM-titel.  Han har även ett armband av vitt elefanthår, försett med ett platinalås värt 16 000 kronor. Smycket har han fått av sin fru och han hade det på sig när han överlevde kraschen på Silverstone 1999.

2010 vägrade han att köra med startnummer fyra, Schumacher kör bara bilar med ojämna startnummer.

3) Felipe Massa

Ferrariföraren laddar alltid på samma sätt, tillsammans med sin hustru Rafaela.

– Jag har alltid sex på kvällen innan ett race, även om jag vet att det inte gör mig snabbare.

4) Lewis Hamilton

McLarens förare gillar att spela gitarr, han laddar alltid med lite gitarrspel kvällen innan en tävling.

– En gång, på Monza, hade jag lyckats göra av med nyckeln till gitarrfodralet, säger han.

– Jag trodde att jag skulle bli tokig och var på väg att bryta upp fodralet.

När han väl är på banan kliver han alltid i bilen med höger fot först.

5) Nick Heidfeld

Lotus Renaults tyske förare har haft flera trick under karriären, numera står han alltid på vänster sida av bilen och kliver in i bilen med höger fot först. Tidigare har han kört med två armbandsklockor och ett tag klistrade han fast en liten nyckelpiga, som han fått av sin sambo, i bilen. Men inget tycks ha hjälpt. Efter 181 lopp har han fortfarande inte vunnit ett enda.

6) Kamui Kobayashi

Saubers depå sitter en liten mjukisälg med ett japanskt pannband, den har en kniv i munnen och en spruta i handen. Den sitter där för att ge japanen tur, men det är inte hans maskot. Den har tävlingsingenjören Gianpaolo Dall´Ara fått av sin dotter och sedan dess så sitter den i Saubers depå, den får nya kläder beroende på vilket land serien besöker – en regnrock på Spa och en pizzakartong på Monza.