Alonso: ”Kändes väldigt speciellt”

Första segern för spanjoren och Ferrari för säsongen

SPORTBLADET

Fernando Alonso är tillbaka.

På högst upp på prispallen och i VM-kampen.

– Detta var en väldigt speciell seger för mig, säger spanjoren.

Ferrari kom till F1-tävlingen på Silverstone med flera uppdateringar till bilen. Stallet hade en andraplats med sig i från tävlingen i Valencia senast och Fernando Alonso visade redan under träningarna att han trivdes.

Under tävlingen blev det sedan tydligt:

Fernando Alonso och Ferrari är tillbaka.

De tog sin första seger för det här året och Fernando Alonso som nu vann före VM-ledaren Sebastian Vettel, Red Bull, är nu trea i mästerskapet.

– De kändes väldigt speciellt att få vinna i den här bilen, det är 60 år sedan Ferrari inledde sin F1-karriär och teamet har funnits med under alla år, säger Fernando Alonso på presskonferensen.

– Att sedan få vinna här där det första F1-loppet körde känns speciellt.

Depåstopp förstörde för Red Bull

Det var Sebastian Vettel, Red Bull, som tog starten före sin teamkollega Mark Webber, men på det 27:e varvet gick både Fernando Alonso, Ferrari och Sebastian Vettel, Red Bull in i depå. Red Bull hade problem under stoppet, Ferraribilen var snabbast ut ur depån och Fernando Alonso förvaltade sedan det försprånget. Han drog i från och vann Storbritanniens GP i överlägsen stil.

– Jag var lite förvånad när jag kom ut ur depån som ledare, jag såg i ögonvrån att de hade lite problem, säger Fernando Alonso.

– Jag visste hela tiden att jag slogs med så väl Lewis Hamilton, som Mark Webber och jag räknade inte med att komma ut i ledningen. Man vet ju aldrig med Red Bull. Det var ett väldigt svårt lopp med många blöta partier på banan och i början av loppet var vi väldigt långsamma, men sedan blev det bättre.

– Efter däckbytet var det samma sak. Vi var något mer långsamma i början och sedan när det blev torrt så gick det fortare. Efter det så försökte jag att inte göra några misstag och hålla mig på banan eftersom det var väldigt blött i gräset. Jag visste att sköter jag det så kan vi vara med och slåss om en seger.

Ferrari på gång

Ferrari har haft en uppåtgående trend och i tre av de fyra senaste loppen har Fernando Alonso inte varit sämre än tvåa. I Kanada tvingades han bryta.

Han är nu trea i VM efter de två Red Bullförarna Sebastian Vettel och Mark Webber som var tvåa och trea på Silverstone.

”Vettel måste göra misstag”

– Men jag har inga större förhoppningar när det gäller mästerskapet, säger Fernando Alonso.

– Sebastian är alltid etta eller tvåa, så han måste göra misstag. Det enda vi kan göra är att ge allt, i varje kval, varje start och varje lopp. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Nu är 9 av 19 tävlingar avgjorda och Fernando Alonso har 92 poäng upp till Sebastian Vettel som leder VM. Nästa lopp  körs i Tyskland om två veckor.