”Vi måste våga ta stora risker”

Alonso om vad som krävs för att ta VM-titeln

SPORTBLADET

Snabbast senast och topptider på träningen.

Men det räcker inte.

Fernando Alonso kräver mer.

– Nu måste vi våga ta stora risker, säger han.

Fernando Alonso vill göra allt han kan för att ta sig förbi Sebastian Wettel.

Den dubble världsmästaren vann på Silverstone senast, men han har ändå hela 92 poäng upp till VM-ledaren Sebastian Vettel efter nio av 19 F1-lopp.

Därför anser Fernando Alonso att Ferrari måste börja ta risker.

Stora risker.

Annars har han ingen chans att ta sig förbi Sebastian Vettel och Red Bull.

– Vi måste vara betydligt aggressivare i vår strategi och vi måste våga göra depåstopp vid andra tillfällen än de andra. Kanske måste vi också spara däck i de två första kvalmomenten för att ha fler bra däck i Q3 så att vi kan köra för pole, säger han på press-konferensen efter gårdagens träning.

Däckbyte kan stjälpa

– Men att bara köra med hårda däck i Q1 kan också betyda att vi kan missa Q2. Det är en risk och kanske missar vi Q2, men den risken får vi ta. Det betyder också att vi måste riskera mer i starten och köra om ett par motståndare i den första kurvan.

Även förra säsongen låg Ferrari efter VM-ledarna inför Tysklands GP, sedan kom vändningen och Fernando Alonso var höstens man. Han tog sig ända fram till VM-ledningen, men förlorade titeln i säsongens sista lopp.

– Om jag inte misstar mig har vi fler poäng i år jämfört med samma period i år, så det är en förbättring, säger Fernando Alonso.

Enas mot Vettel

Men trots det kan han inte besegra Sebastian Vettel på egen hand. Tysken har ett för stort försprång när det återstår tio lopp av säsongen.

– För att ta VM-titeln ifrån Vettel så är det flera faktorer som måste gå vår väg. Det är inte bara jag och Ferrari som måste slå Vettel, säger spanjoren.

– Vi behöver köra in på det bästa möjliga resultatet och samtidigt måste Mc-Laren lyckas för att ta poäng av Red Bull. Vi behöver vara sex eller sju stallkollegor mot Vettel och det är inte enkelt.

Kvalet till Tysklands GP startar i eftermiddag.

Sebastian Vettel, som inte varit sämre än tvåa i något lopp i år, har aldrig vunnit på hemmaplan.

FAKTA

VETTELS OCH ALONSOS POÄNG I ÅRETS TÄVLINGAR

Australien:

Vettel: 25

Alonso: 12

Malaysia:

V: 25

A: 8

Kina:

V: 18

A: 6

Turkiet:

V: 25

A: 15

Spanien:

V: 25

A: 10

Monaco:

V: 25

A: 18

Kanada:

V: 18

A: 0

Europa:

V: 25

A: 18

England:

V: 18

A: 25

Totalt:

V: 204

A: 112

ARTIKELN HANDLAR OM