”Nog det bästa loppet jag kört”

Lewis Hamilton vann – Sebastian Vettel missade pallen på hemmaplan

SPORTBLADET

Efter domarbråk och snack om utbrändhet överraskade Lewis Hamilton alla.

Även sig själv.

– Detta är nog det bästa lopp som jag kört, säger han.

I torsdags vågade McLaren inte hoppas på någon framstående placering i Tysklands GP. Teamet var besviket efter hemmaloppet på Silverstone och enligt förarna så kändes bilen inte alls speciellt bra.

Men till kvalet hade någonting förändrats.

Balansen fanns där och Lewis Hamilton körde in som tvåa. Själv hävdade han att han aldrig kört så bra i ett kval tidigare.

Sedan kom tävlingen – och Lewis Hamilton överraskade sig själv igen.

Han vann sin andra F1-tävling för säsongen och han gjorde det på ett imponerande sätt.

”Alla segrar är speciella”

– Alla segrar är speciella, men det är så mycket känslor som kommer upp när man vet hur hårt teamet och vår motortillverkare har arbetat de senaste veckorna och vi sedan når de resultat som vi inte ens vågat hoppas på. Då känns det bättre än allt annat, säger Lewis Hamilton på presskonferensen.

Den före detta världsmästaren som haft ett par tuffa månader där rubrikerna mer handlat om hans uttalanden än om hans föraregenskaper. Efter tävlingen i Monaco hävdade han att det var hans hudfärg som var anledningen till att han varit uppkallad till domarna flera gånger. Det uttalandet tvingades han sedan be om ursäkt för, men flera av hans kollegor kritiserade honom för hans sätt att köra bil. Själv svarade han med att berätta att han arbetat för mycket och att han behövde extra ledighet.

Det fick han och det tycks ha hjälpt.

Webber släppte i starten

Britten tog starten och styrde sedan loppet. Han fick tufft motstånd av Red Bulls Mark Webber och Ferraris Fernando Alonso, VM-ledaren Sebastian Vettel däremot gjorde ett misstag på det nionde varvet och fick sedan aldrig någon kontakt med täten. Loppet avgjordes i samband med depåstoppet på det 31:a varvet. Mark Webber gick in i depå först medan Lewis Hamilton väntade ett varv till. När britten kom ut efter sitt depåstopp så tog han sig förbi Mark Webber och sedan lyckades han även försvara ledningen när Fernando Alonso kom ut ur depån varvet efter.

– Det var en bra kamp. Det blir inte bättre än så här, säger Lewis Hamilton.

– Vi kom hit utan förväntningar, vi hade jobbat extremt hårt och så händer detta. Det är helt underbart. Detta är det bästa loppet som jag någonsin har kört.

McLarens stallchef Martin Whitmarsh var också nöjd efter loppet och påpekade att stallet äntligen har lärt sig att ta hand om däcken och att det är en av nycklarna till framgången.

– Jag är överraskad över att däcken höll så länge som de gjorde, men det är  fortfarande många saker som vi måste förbättra till nästa vecka, säger Lewis Hamilton.

– Vi måste bli bättre när vi har mycket bränsle i bilen, men detta är ett riktigt stort steg framåt.

”Andra delen av säsongen kommer bli jämn”

Ferraris Fernando Alonso var tvåa i mål och Red Bulls Mark Webber var trea.

– Jag är övertygad om att den andra delen av säsongen kommer att bli väldigt jämn, säger Red Bulls förare.

– Vi måste bli bättre och jobba hårdare för nu kommer vi att få hårt motstånd av Ferrari och McLaren.

VM-ledaren Sebastian Vettel, Red Bull, var fyra i mål, han körde om Ferraris Felipe Massa i depån under det sista varvet.