F1-tester tillbaka

Två nyheter för 2012 års Formel 1-säsong

SPORTBLADET

F1-testerna under säsong kommer tillbaka.

Redan 2012.

Foto: AP
Jean Todt

FIA:s president Jean Todt har redan föreslagit att det ska bli fler tester inom F1 och teamen är inne på samma linje. Enligt Motorpsorttotal så träffades teamen hos Ferrari under tävlingshelgen på Nürburgring och diskuterade frågan.

Stallen vill ha ett officiellt test under säsongen och de vill ha det efter tävlingarna i Asien under våren och innan tävlingssäsongen i Europa startar. Stallen vill testa i tre dagar och då dra bort tre dagar i från vintertesterna.

Tester på Mugello

Det skulle betyda att det blir 12 dagars tester inför säsongen i stället för 15 som det var i år. Det pratas om att testerna i så fall ska genomföras på Mugello.

För att förslaget ska gå att genomföra behöver Bernie Ecclestone ändra lite i planeringen, som läget är nu ligger Sydkoreas GP den 22 april och Turkiets GP den 6 maj, det skulle behövas ytterligare en veckas paus för att få in tre testdagar.

En annan nyhet för 2012 är att chassit behöver klara FIA:s kraschtest redan innan de första vintertesterna startar. Det betyder att vintertesterna inte kan börja senare än den 1 februari 2012.