Sebastian Vettel sågas

Red Bull-föraren får kritik

SPORTBLADET

Han leder VM överlägset.

Men har inte vunnit på två lopp.

Nu får han kritik:

– Sebastian Vettel kan bara vinna från första startled, säger experten Eddie Jordan.

Foto: Scanpix
Sebastian Vettel

Den regerande världsmästaren som inledde säsongen på ett makalöst sätt har bara vunnit ett av de senaste fyra tävlingarna. Han har inte haft pole position på de senaste två och han har inte heller vunnit något av dem.

I Tyskland missade han prispallen för första gången sedan i höstas och genast fick han kritik.

Av den förre stallägaren Eddie Jordan som numera är expert hos brittiska BBC:

– Sebastian kan bara vinna i från första starled, sa Jordan.

Faktum är att Sebastian Vettel har tagit en av sina 16 segrar i från tredje startposition. Tre har han tagit i från andra startposition och 12 av sina 16 segrar har han kört hem från pole position.

”Lärde oss massor”

Fjärdeplatsen i Tyskland var hans sämsta den här säsongen, det var hans sämsta placering på 15 lopp och nu återstår bara ett enda lopp innan F1 tar sommarlov.

– Vi lärde oss massor i Tyskland, säger Red Bulls stallchef Christian Horner till Motorsporttotal.

– Sebastian har aldrig tidigare varit så missnöjd med sin bil och de kalla temperaturerna hjälpte oss antagligen inte alls. Vi ska inte leta efter ursäkter utan nu ser vi fram emot tävlingen i Ungern.

Där vann Mark Webber för Red Bull förra året och banan som påminner om stadsbanan i Monaco (men utan murar) bör passa Red Bull bra även i år.

Samtidigt så kommer både McLaren och Ferrari med nyheter och självförtroendet hos de båda teamen är på topp sedan de vunnit var sitt av de senaste två loppen.

– I början av säsongen var vi en sekund efter Red Bull i kvalet, nu är det en tiondel. Vi har nästan kommit ikapp dem, men vi behöver ta ett steg till.

Det saknas fortfarande en del, framförallt i kvalet, säger Fernando Alonso till RTL.

– Vettel har något att förlora. Det har inte vi. Vi kan riskera allt, i kvalet, starten, vid omkörningar – ja överallt. Vi behöver vara bra och vi behöver ett bra resultat av McLaren. Jag behöver sex-sju kollegor som kommer i mål före Vettel för att lyckas.

”Pole i samtliga”

Sebastian Vettel leder fortfarande VM med 77 poäng före sin teamkollega Mark Webber.

– De är fortfarande så att han kan ta semester i tre lopp och ändå leda VM, säger Horner.

– Vi har haft pole i samtliga lopp i år, vi har vunnit sex av tio lopp och vi har alltid haft en förare på prispallen. Det är långtifrån en katastrof och nu befinner vi oss i en intensiv utvecklingsfas.

Efter tävlingen i Ungern tar F1 sommarlov och fabrikerna håller stängt under ett par veckor. Hösten inleds sedan i Belgien, sista helgen i augusti.