McLaren redan i pole position

... men Mercedes missar testdagar: ”Får mer tid”

Foto: AP
Vinnare igen? Sedan Lewis Hamilton tog hem VM-titeln 2008 har britten inte varit på pallen i totalen.
SPORTBLADET

McLaren har pole position.

Redan inför F1-säsongen 2012.

Även om det kan tyckas vara ganska tyst på F1-fronten så går arbetet i fabrikerna nu in i ett mycket avgörande skede. Nytt för i år är att alla bilar måste ha klarat FIAs kraschtester för att få lov att köra i testerna som inleds i Jerez den sjunde februari. Hittills har Force India klarat kraschtestet, medan Ferrari underkänts och nu tvingas göra förändringar på bilen.

Av de förväntade toppteamen har samtliga utom Mercedes meddelat att de ska presentera sina bilar i god tid före det inledande testet. McLaren inleder presentationerna den första februari, två dagar senare följer Ferrari på Maranello och den femte februari är det dags för mästarna Red Bull att presentera sin RB8.

Åtta dagar

– Det är bättre att investera tiden i utvecklingen av bilen i fabriken än på banan, motiverar Mercedes VD Nick Fry sitt beslut hos Auto, motor und Sport.

Mercedes förare kommer att arbeta mycket med simulatorn för att lära känna den nya bilen och sedan ska W03 debutera till det andra testet den 21 februari, då har tyskarna bara åtta testdagar på sig innan det är dags för F1-premiären i Australien den 18 mars.

I fjol valde McLaren en liknande strategi, men bilen fungerade inte alls som förväntat på banan och till den första tävlingen tvingades stallet i stort sett att bygga om hela bilen.

Button hoppas

– Vi hoppas verkligen att vi har en vinter där vi kan testa den här gången, säger Jenson Button enligt Motorsporttotal.

– Så var det inte 2011, vi hade stora problem och kunde knappt testa några inställningar alls. Förhoppningsvis får vi en bra start på de nya testerna så att vi slipper ta inställningarna till det första loppet direkt från databasen. Vi vill att det ska hända något under vintertesterna den här gången. Det är målet för 2012 och jag hoppas verkligen att vi kan prestera något i år.

Efter ombyggnationen av bilen kapade McLaren plötsligt en sekund på konkurrenternas försprång till det första loppet och sedan lyckades stallet ta sig till en andraplats i märkes-VM tack vare en mycket aggressiv utveckling av bilen.

FAKTA

✓Då ska F1-teamen kraschtesta

1 februari: McLaren-Mercedes MP4-27

3 februari: Ferrari

5 februari: Red Bull RB8

6 februari: Lotus (inte bekräftat)

6 februari: Sauber C31

7 februari: Williams FW34

Inget datum: Mercedes F1 W03, Force India VJM05, Toro Rosso STR7, Caterham T129, HRT F112, Marussia MVR03.

■ ■Då körs Vintertesterna: 7–10 februari: Jerez. 21–24 februari: Barcelona. 1–4 mars: Barcelona.

ARTIKELN HANDLAR OM