Titta – här sitter Kimi bakom F1-ratten igen

”Det har gått ett par år...”

Foto: AFP
SPORTBLADET

Efter 813 dagar är han tillbaka.

I går körde Kimi Räikkönen F1 igen.

– Det var skönt att sitta i bilen igen, säger han.

Det har gått mer än 800 dagar sedan Kimi Räikkönen senast körde en F1-bil. Nu är han tillbaka och i går satte han sig i en F1:a igen. Han tjuvstartade F1-testerna i Valencia och under två dagar ska han köra en R30 från 2010. Den bilen omfattas inte testförbudet och på grund av reglementet så måste Lotus sätta Pirellis demodäck på bilen.

– Det var skönt att sitta i bilen igen, säger Kimi Räikkönen till Sky Sport News.

”Tar ett tag...”

– Det har gått ett par år sedan jag körde senast och det tar ett tag innan man vänjer sig vid det igen. Men när det gällde att köra, bromsa och svänga så behövde jag inte speciellt många varv innan jag var inne i det, men självklart behöver jag tid för att lära känna bilen, stallet och däcken.

När Kimi Räikkönen lämnade Ferrari och F1 för WRC och Citroën efter 2009 så hade han inte tänkt komma tillbaka till serien igen.

– Nej, inte riktigt, säger han avslappnat.

– Jag hade egentligen inga planer för framtiden alls. Jag hade ganska många möjligheter inför den här säsongen, men jag var sugen på att tävla igen.

”Högsta nivån”

I rally-VM körde han ensam, visserligen med sin kartläsare, men mot klockan. Han saknade de direkta duellerna. Man mot man, hjul mot hjul.

– Om man vill tävla så är F1 den allra högsta nivån och troligen så är det väl där som alla vill köra, säger finländaren som var världsmästare i F1 2007.

– Jag fick en riktigt bra möjlighet att komma tillbaka och tävla med Lotus.

Från och med den sjunde februari inleds F1-testerna i Jerez, då kommer Kimi Räikkönen att köra de två första dagarna för Lotus-Renault. Därefter tar Romain Grosjean över bilen.

Kimi Räikkönen fortsätter testerna i Valencia i dag.