”Väldigt nöjda med Kimi”

Lotus öser beröm över sin nya förare: 'Mycket erfaren'

SPORTBLADET

Kimi Räikkönen har avslutat sitt test.

Och hos Lotus är man lyriska.

– Från första stund var det tydligt att vi har med en före detta världsmästare att göra, säger Alan Permane.

Lotus ingenjör är en av de som var närvarande under de första två testdagarna i Valencia. Detta var en unik möjlighet för Kimi Räikkönen, han fick köra en bil som var två år gammal och han fick möjlighet att få känslan att köra F1 igen.

Testet handlade om att han skulle lära känna bilen och att han skulle få känslan av hur det är att köra med en tung bil, under hans tid i F1 var det okej att tanka. Numera är det förbjudet vilket gör att bilarna blir tyngre när de har en full mängd bensin ombord.

”Chans att känna efter”

– Vi har kört med mycket bensin, han hade inte gjort det tidigare och nu hade han möjlighet att känna efter hur det är att köra med 150 kg bränsle ombord, när varvtiderna blir tre–fyra sekunder långsammare, säger Alan Permane enligt Autosport.

– Dessutom arbetade vi med förändringar av inställningarna och så tränar vi starter eftersom de är något annorlunda hos oss än hos Ferrari. Sedan ska han hitta rätt tempo igen innan han sätter sig i den nya bilen.

Den första dagen körde finländaren ungefär 300 kilometer och under den andra dagen låg han på ungefär samma kilometerantal. Hans insats har enligt Lotus, som förra året körde under namnet Renault, varit mycket imponerande.

”Ingen anledning att...”

– Det finns ingen anledning till att han inte skulle vara tillräckligt snabb, vi kan redan nu konstatera att han är en mycket erfaren förare, säger Permane till BBC och även stallchef Eric Boullier är mycket positiv.

– Väldigt, absolut. Hela stallet är väldigt nöjt med Kimis feedback och han är själv väldigt nöjd med att sitta bakom ratten igen. Han fick snabbt upp en bra känsla för bilen.

Nu är det första testet avslutat och den sjunde februari får Kimi Räikkönen chansen att köra igen. Då får han som förste förare i stallet möjlighet att köra årets F1.