Domen mot F1-stjärnan – 1,8 milj kronor i böter

Kostsam festnatt för Sutil

SPORTBLADET

Ett utspillt glas champagne.

Det startade F1-bråket som kunde ha kostat stallägaren livet.

Nu döms Adrian Sutil till en villkorlig dom och 1,8 miljoner kronor i böter.

F1-bråket mellan Adrian Sutil, tidigare förare hos Force India, och Eric Lux, delägare i Genii Capitals som är firman bakom Lotus/Renault, startade på en nattklubb i Kina.

Efter Lewis Hamiltons seger i Shanghai ville Sutil och Hamilton fira segern i VIP-området på ett diskotek. Sutil fick ett champagneglas uthällt över sig och reagerade med att skälla ut kvinnan som hällt ut glaset.

Denne var gäst till Eric Lux och han svarade Sutil eftersom han inte accepterade att någon förolämpade hans gäster.

”Vet du inte...?”

– Han sa: Vet du inte att jag är F1-förare? Då svarade jag med att säga, vet du inte att jag äger ett F1-stall? sa Eric Lux under rättegången.

Klockan 02.46 kom Eric Lux tillbaka till bordet där Sutil och Hamilton satt, men nu handlade det inte om någon ordväxling. Lux böjde sig tätt intill Sutil, som reagerade med att röra handen mot Lux hals. Därefter hade Lux ett skärsår på halsen.

Lewis Hamilton som satt intill Sutil på soffan skrev ett brev till domstolen och förklarade att han inte mindes någonting av det som hänt och Adrian Sutil säger att han kände sig hotad och att det var en reflex att försvara sig.

”Gick så snabbt”

– Det gick så snabbt att jag inte noterade att jag hade ett glas i handen, jag märkte inte heller att jag också skadade min egen hand. Det förstod jag först senare, sa Adrian Sutil under rättegången.

Faktum är att glaset träffade Eric Lux som nu har ett nio centimeter långt ärr på halsen och att det fortfarande sitter kvar glassplitter under huden. Affärsmannen berättar att han inte hade någon känsel i örat dagen efter bråket och att han inte heller kunde röra sitt huvud ordentligt.

De medicinska experterna som talade under rättegången säger att glaset bara var en centimeter från att skada viktiga blodkärl i halsen och att följderna i så fall hade kunnat vara livshotande.

– Expertisen bekräftade att skadan inte kan ha uppstått av en nätt rörelse i förbifarten utan att det krävs en viss kraft för att orsaka en sådan skada, säger Lux försvarsadvokat Eberhad Kempf.

Hotade med utpressning

Adrian Sutil, som blev av med sin förarplats hos Force India efter förra säsongen, försökte att hitta en lösning innan Eric Lux tog saken vidare till domstol. Enligt tysken hotade Eric Lux med utpressning och ville att han skulle betala flera tiotals miljoner kronor i ersättning. Enligt Sutil och hans advokater handlade det om två årslöner. Det diskuterades även om Adrian Sutil skulle stå över ett antal lopp för att låta Renault få en fördel i märkes-VM och han erbjöd sig också att köra för Renault 2012, men med reducerad lön.

Men parterna kunde inte enas.

I går möttes parterna i domstolen, och i morse fortsatte rättegången och åklagaren yrkade på en villkorlig dom (1 år och nio månader) samt 2,9 miljoner i böter. Domstolen hade en annan åsikt. Den dömer Adrian Sutil till ett villkorligt straff på ett och ett halvt år, dessutom måste han betala 1,8 miljoner till åtta olika organisationer.

Om Adrian Sutil kommer att överklaga domen är ännu inte klart.