F1-stallen i krismöte – vill ställa in Bahrains GP

”Känns olustigt att åka dit”

Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

I helgen håller F1-stallen ett krismöte.

De ska diskutera en bojkott av Bahrains GP.

– Vi hoppas alla att FIA väljer att ställa in tävlingen, säger en stallchef.

I helgen är det dags för säsongens andra F1-lopp i Kina, följande vecka ska serien sedan resa vidare till Bahrain. I fjol ställdes loppet in eftersom det var oroligt i landet och det inte gick att garantera säkerheten för förarna, teamens medarbetare eller åskådarna. I år finns tävlingen återigen med i programmet och enligt Bernie Ecclestone, arrangörerna och FIA är det inte några problem att köra en tävling i ökenlandet.

– Men jag kan naturligtvis inte tvinga stallen att köra där om de inte vill, säger Bernie Ecclestone till The Times.

Under påsken var det återigen en demonstrant som dödades, den här gången var det bara två mil från F1-banan Sakhir International Circuit och enligt uppgifter från människorättsorganisationer i landet dödades sju poliser av en bomb i måndags. Det har förekommit protester riktade direkt mot formel 1 och det är dagligen demonstrationer i landet.

Krismöte väntar

Det gör att många F1-medarbetare känner en oro inför resan till Bahrain. Förra veckan påpekade 1996-års mästare Damon Hill att loppet bör ställas in och stallen kommer att hålla ett krismöte på lördag.

– Det känns väldigt olustigt att åka till Bahrain, vi hoppas alla att FIA väljer att ställa in tävlingen, säger en anonym stallchef till brittiska The Guardian.

– Sett till de rättsliga bitarna, försäkringar och råden vi får från regeringen så är vi klara att resa dit, men vi tycker att det är väldigt obehagligt  att det kommer rapporter om oroligheter varje dag.

Enligt brittiska The Times har flera av stallen köpt dubbla biljetter för att förbereda sig för om tävlingen ställs in, de har en tur och retur resa till Shanghai och en hemresa som går via Bahrain.

Senast under helgen måste FIA komma med ett besked, för på söndag efter loppet i Kina måste materialet skickas vidare till Bahrain om det ska gå att tävla där en vecka senare.