Webbers andra seger – efter Alonsos miss

SPORTBLADET

Fernando Alonso hade pole position.

Han hade ledningen i 48 varv.

Men det räckte inte.

Mark Webber vann Storbritanniens GP.

Spanjoren som kör för Ferrari inledde F1-loppet perfekt från den första startrutan, han tog ledningen och drog i från fältet.

– Fernando fick en riktigt bra start, men sedan hade vi helt olika strategier. Vi gav aldrig upp utan kämpade hela loppet och hade en bättre taktik. Mot slutet av loppet så fungerade det inte riktigt för honom, då fick jag chansen att köra om, säger Mark Webber som bara hade ledningen under tre varv.

Han vågade inte riktigt tro på segern förrän loppet var över.

– Jag har fem segrar nu, men det tar lite extra tid innan denna sjunker in. Jag visste att vi körde efter helt olika strategier, men efter den första stinten såg han ut att vara i en väldigt bra form och jag trodde att han skulle hålla ledningen från start till mål. Men den sista stinten så fungerade allt till vår fördel och jag är helt överlycklig.

”Var överraskade”

Eftersom det regnade under kvalet och var uppehåll inför starten så hade teamen möjligheter att spela lite med taktiken när det gäller däckvalen, där gjorde Red Bull ett smartare val än Ferrari.

– Vi bestämde oss för att starta på mjuka däck och var överraskade över att Ferrari valde att starta på hårda. Vi visste att vi skulle vara snabbare än dem i slutet av loppet, säger Red Bulls stallchef Christian Horner till motorsportmagazin.

– Mark körde snabbare än vad han behövde göra och hans omkörning var fantastisk. Mark gör ett fantastiskt bra jobb och vi är mycket nöjda med honom. Vi är överens om att vi ska inleda diskussionerna om framtiden de kommande veckorna.

Segern betydde mycket för Red Bull, som kör under Österrikes flagga men som har sin fabrik i närheten av Silverstone. Mark Webber bor dessutom inte heller långt från banan. Detta var hans andra seger för säsongen och den förde honom också närmare Fernando Alonso i kampen om VM-titeln.

Spanjoren som var tvåa i mål leder fortfarande mästerskapet, men efter nio lopp skiljer det nu inte mer än 13 poäng mellan honom och Webber.

”Tuff kamp”

– Det var verkligen en tuff kamp mellan mig och Mark, men han körde bättre på slutet och han förtjänade segern, säger Fernando Alonso, som också vunnit två lopp den här säsongen.

– Samtidigt så har vi kunnat vara med och slåss om segern de tre-fyra senaste loppen och det är ett kvitto på att vår satsning går i rätt riktning. Det är VM-segern som är vårt huvudsakliga mål och även om vi förlorade sju poäng på Mark i dag så kunde vi vinna poäng av flera av de andra förarna. Sett till VM var det en riktigt bra helg.

Nu väntar två veckors arbete innan det är dags för två lopp med bara sju dagars mellanrum. Först ut är Tysklands GP och därefter väntar Ungerns GP.

– Det är ett mycket tufft mästerskap och låt oss nu åka till Tyskland, vi vet precis vad vi måste göra där, säger Ferraris stallchef Stefano Domenicali.

Red Bulls Sebastian Vettel var trea i mål och är också trea i mästerskapet, Ferraris Felipe Massa körde in som fyra. För McLaren var det en tung tävling på hemmaplan, Lewis Hamilton, var åtta i mål medan Jenson Button var tia. Han kröde upp sig från 18:e plats i starten.

Anna Andersson

FAKTA

Resultat – Storbritanniens GP

1) Mark Webber, Australien, Red Bull, 1.25.11,288, 2) Fernando Alonso, Spanien, Ferrari, +3,060, 3) Sebastian Vettel, Tyskland, Red Bull, +4,836, 4) Felipe Massa, Brasilien, Ferrari, +9,519, 5) Kimi Räikkönen, Finland, Lotus, +10,314, 6) Romain Grosjean, Frankrike, Lotus, +17,101, 7) Michael Schumacher, Tyskland, Mercedes, +29,153, 8) Lewis Hamilton, Storbritannien, McLaren, +36,463, 9) Bruno Senna, Brasilien, Williams, +43,347, 10) Jenson Button, Storbritannien, McLaren, +44,444.

Ställning

1) Alonso 129 p, 2) Webber 116, 3) Vettel 100, 4) Hamilton 92, 5) Räikkönen 83, 6) Nico Rosberg, Tyskland, Mercedes, 75, 7) Grosjean 61, 8) Button 50, 9) Sergio Perez, Mexiko, Sauber, 39, 10) Pastor Maldonado, Venezuela, Williams, 29.