Alonso vann – Vettel straffad & nedflyttad

”Jag njöt verkligen”

SPORTBLADET

Fernando Alonso var snabbast i Tysklands GP.

Och han drar nu i från toppen av mästerskapet.

Samtidigt straffas Sebastian Vettel – och den dubble mästaren blir av med andraplatsen.

Foto: Reuters
Alonso - kör gärna om på första varvet.

Spanjoren var snabbast under kvalet till Tysklands GP. Han kunde hantera regnet på ett mycket bra sätt. Under loppet var sedan förutsättningarna väldigt annorlunda.  Det var torrt och växlande molnighet.

Men även det tycktes passa Fernando Alonso som fick en mycket bra start i sin Ferrari. Bakom honom såg Sebastian Vettel, Red Bull, till att behålla andraplatsen medan Michael Schumacher, Mercedes, tappade sin tredjeplats redan på det elfte varvet. Då hade McLarens Jenson Button avancerat från plats sju i starten till plats tre.

– Jag njöt verkligen under loppet, säger Fernando Alonso under presskonferensen.

”Presterade bra tider”

– Vi kunde prestera bra tider när det var blött på banan under kvalet och nyckeln till segern var det faktum att vi startade från pole position.  Det är väldigt svårt att köra om på Hockenheimring.

Han utmanades först av Sebastian Vettel, men efter det andra depåstoppet så blev tysken omkörd av Jenson Button. Britten inledde en häftig jakt på spanjoren, men han lyckades aldrig komma ikapp.

– Vi var kanske inte snabbast, men vi kunde förvalta och försvara vår position från start till mål, säger Fernando Alonso som fick det något lugnare under de avslutande varven när Sebastian Vettel som låg trea lyckades minska avståndet till Jenson Button på andra plats och på det näst sista varvet körde tysken också om britten.

Sebastian Vettel hade då alla fyra hjulen utanför banan, något som Jenson Button påpekade över radion och den situationen undersöktes också av domarna.

”Visste inte vilje sida”

– Jag visste inte riktigt vilken sida han var på och det sista jag ville var att våra bilar skulle köra ihop. Jag drog åt sidan försökte lämna plats och då kom jag långt ut, försvarar sig Sebastian Vettel.

– Vi hade alla problem med däcken i slutet och orsaken till att jag lyckades köra ikapp honom var antagligen att han hade större problem med däcken än vad jag hade.

Jenson Button, mästaren 2009, ville inte kommentera incidenten utan sa helt enkelt:

– TV-bilderna säger allt.

Det tyckte domarna också och de straffade Sebastian Vettel i efterhand och ger honom ett tidstillägg på 20 sekunder. Det gör att han var femte man i loppet, därmed slutar Jenson Button tvåa, Kimi Räikkönen, Lotus, trea och Kamui Kobayashi, Sauber, fyra.

Fernando Alonsos seger gjorde att han efter halva säsongen leder VM med 34 poäng före Mark Webber, Red Bull. Sebastian Vettel är trea i VM, tio poäng bakom Webber.

Nästa deltävling avgörs i Ungern om en vecka.

Anna Andersson