Andersson: Bilen har tagit Alonso till toppen

Foto: Reuters
Alonso - kör gärna om på första varvet.
SPORTBLADET

Bilen var usel och ingen förstod sig på hur den egentligen fungerade. Det mest frekventa ordet var skadebegränsning.
Men det var Ferrari i mars 2012.
Nu leder Fernando Alonso VM klart.

Inför säsongen var det kaos hos Ferrari. Under veckan mellan de första två loppen i Australien och Malaysia flög stallchefen Stefano Domenicali och den tekniske chefen Pat Fry hem till Italien för att fortsätta arbetet med att uppdatera bilen. Ingen trodde på dem.
Inte ens de själva.
De återvände till Malaysia och när Fernando Alonso sedan vann i Malaysia så skakade han bara på huvudet och tackade regnet. Han fortsatte att tala om att begränsa skadorna.
Men det är det inte någon som gör längre.
Ferrari har haft den mest aggressiva utvecklingen av alla topp teamen och även om de inte har den snabbaste bilen så tar Fernando Alonso poäng - i varje lopp. Han har nu tagit poäng i 22 lopp i rad och är på väg att sätta ett nytt rekord i den kategorin (Michael Schumacher lyckades ta poäng i 24 lopp i rad mellan 2001 och 2003). Han har dessutom stått på prispallen i sex av de sju senaste loppen och han är den ende föraren som vunnit mer än två lopp den här säsongen.

Resultatet är anmärkningsvärt
 

Resultatet är anmärkningsvärt med tanke på att bilen är långt i från den snabbaste i fältet. Det blir extra tydligt när man granskar hans teamkollega Felipe Massas resultat, VM-tvåan från 2008 har bara tagit poäng i fyra av tio lopp och ligger under med 154-23 i den interna duellen. Kvalduellen är lika tydlig, 10-0 till Fernando Alonso. Spanjoren har dessutom visat att han är lika duktig på att bemästra regn, som under kvalet till Tysklands GP där han tog pole position, och sol, som under loppet i går.
Nu återstår ett lopp, säsongens elfte, innan det är dags för det fyra veckor långa sommarlovet och Fernando Alonso har 34 poäng ner till VM-tvåan Mark Webber Red Bull, 44 till Webbers stallkollega och de senaste två årens mästare Sebastian Vettel.
Det betyder att Alonso kommer att vara VM-ledare när vi passerat halvtid - och sedan startar jakten i september igen.
•••
Sebastian Vettel, Red Bull, körde om McLarens Jenson Button när det återstod två varv och han var tvåa i mål.
Men eftersom han hade fyra däck utanför sidlinjen så straffades han av domarna och rasade ner till plats fem.
Red Bull accepterar beslutet.
•••
Lewis Hamilton körde sitt 100:e GP i går. Han hade en riktigt svart helg. Han bröt på det 58.e varvet, nu får chans chansen att byta sin växellåda till nästa lopp utan att bestraffas.
•••
Redan på söndag är det dags igen - Ungerns GP.