Aftonbladet
Dagens namn: Holger, Holmfrid
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Lucka i Sauber – jagar Schumacher

Tvingas lämna Mercedes: ”Har gärna Michael i mitt stall”

Michael Schumacher tvingas lämna Mercedes. Han ersätts av Lewis Hamilton.

Britten lämnar över till Sergio Perez som i sin tur ersätts av – Michael Schumacher?

– Jag skulle gärna ha Michael i mitt stall, säger Peter Sauber.

I går tog värvarkarusellen inom F1 fart, expressfart. Mercedes meddelade att man skrivit ett treårskontrakt med Lewis Hamilton. Nästa år kör han i samma team som Nico Rosberg,  de två var framgångsrika i samma stall under ungdomsåren.

Hamilton lämnar Mc­Laren som han har varit trogen sedan barnsben och som han redan vunnit en titel med, men han åter­förenas med Mercedes som han haft ett nära samarbete när McLaren och Mercedes hade ett gemensamt stall.

– Det är dags för mig att testa en ny utmaning. Tillsammans kan vi nu växa in i den här nya utmaningen och jag är övertygad om att jag kan hjälpa silverpilen att nå toppen och nå vårt gemensamma mål. Att vinna VM, säger Lewis Hamilton.

Satte höga mål

Michael Schumacher återvände till Mercedes sedan han haft tre års paus från F1. Han satte höga mål, att under sina tre år vinna både lopp och titlar. Än så länge har det blivit en tredjeplats (Valencia 2012) och han har varit ifrånkörd av sin team­kollega Rosberg.

– Vi hade en bra tid med Michael, men vi har inte nått de mål som vi satte upp, förklarar Daimlers högste chef Dieter Zetsche för Welt.

– Därmed fanns inte de förutsättningarna som krävdes för att vi skulle förlänga kontraktet.

En överraskning

Michael Schumacher hade en mycket tung helg i Singapore förra veckan, men för honom kom beskedet som en överraskning. Enligt hans manager Sabine Kehm hade han möjligheten att förlänga kontraktet i somras, men valde att avvakta. Då in­ledde Mercedes samtal med Lewis Hamilton.

– Han var inte säker på om han ville fortsätta eller inte. Det är han inte nu heller, säger hon till BBC.

När Lewis Hamilton nu lämnar McLaren ersätts han av Sergio Perez, Sauber. Den 22-årige mexi­kanen sponsras av världens rikaste man, Carlos Slim, och kört hem två andraplatser i år. 

Han i sin tur kan ersättas av Michael Schumacher.

Sabine Kehm var på besök hos Peter Saubers team under tävlingshelgen i Singapore och stallägaren är positiv till den sju­faldige mästaren.

– Om Michael är ledig skulle jag gärna se honom i en Sauber, sa schweizaren förra helgen.

Röster om värvarkarusellen

Oviss framtid Han hade chansen att förlänga kontraktet i somras. Nu får Michael Schumacher lämna Mercedes – och beskedet kom som en överraskning för honom.   Oviss framtid Han hade chansen att förlänga kontraktet i somras. Nu får Michael Schumacher lämna Mercedes – och beskedet kom som en överraskning för honom.

Eddie Jordan, före detta teamägare numera F1-expert:

– Hade han skrivit på för McLaren hade det man kunnat jämföra det med ett gift par som bara håller ihop för barnens skull. Lewis kommer att ge Mercedes en stor knuff framåt.

Nico Rosberg, förare Mercedes:

– De är riktigt coolt att Hamilton blir min nya stallkompis. Det blir ännu en stor utmaning.

Niki Lauda, trefaldig mästare och ny styrelseordförande hos Mercedes:

– Det var en tuffare comeback för Schumacher än han tänkt sig, men under de tre åren hade han inte heller någon bil som var riktigt snabb och tillförlitlig. Utan en riktigt bra bil är det inte ens enkelt för Schumacher. Med sina 43 år är han inte för gammal för F1.

Martin Whitmarsh, stallchef McLaren:

– Vi gjorde allt vi kunde och för få till ett bra kontraktsförslag till Lewis, men till slut är det så att det behövs två signaturer för att få till ett avtal. Vi har en mästare i Jenson Button, han har vunnit 14 lopp och han dominerade loppet på Spa. Han är fantastisk. Vi har sedan hittat en ung kille som är smart, charmig, ödmjuk och väldigt sugen på framgång. Han kommer hit med målet att vinna VM nästa år.

SENASTE NYTT
SPORTBLOGGAR
SPORTKRÖNIKÖRER
Om Aftonbladet