Hemligt spel bakom Mercedes kupp

Så övertalade världsmästaren Lewis Hamilton

Foto: AFP
Lewis Hamilton lämnar McLaren för Mercedes
SPORTBLADET

En mästare hjälpte Mercedes att göra årets kupp.

Nu avslöjar Niki Lauda hur han övertalade Lewis Hamilton.

– Jag sa till honom att om du letar efter en utmaning är Mercedes rätt val.

Den trefaldiga världsmästaren Niki Lauda har tidigare varit stallchef inom F1, de senaste åren har han enbart arbetat som TV-expert, men till nästa år får han ett nytt jobb. Som styrelseordförande hos Mercedes.

Och det var också han som ledde spelet bakom kulisserna och som lyckades övertala Lewis Hamilton att lämna McLaren för Mercedes.

– När vi diskuterade så handlade mycket om ”varför ska jag lämna en bil som kan se till att jag får ett mycket enkelt liv framöver?”, säger Niki Lauda till BBC,

– Jag svarade ”Om du vill ha en ny utmaning så är Mercedes helt rätt val.”

Hamilton - bäst i fältet

För att ytterligare stryka under att han ville värva Hamilton och att han dessutom anser att han skulle göra ett bättre jobb än  den sjufaldige mästaren Michael Schumacher sa österrikaren till britten att:

–  Schumacher har på tre år inte klarat av att föra Mercedes till toppen, men om du är bättre än honom nästa år så kommer du att göra ett mycket stort intryck på folk. Du kommer att få ett bättre anseende.

Niki Lauda är övertygad om att hans insats har haft en avgörande betydelse för världsmästaren från 2008.

– För en tävlingsmänniska som Lewis är det intressant, säger Lauda som också anser att Hamilton är fältets bästa förare.

– I en dålig bil är han världens bästa förare. Han är otroligt snabb och han kompromissar inte det minsta.

Mercedes stannar i F1

Mercedes köpte mästarteamet Brawn GP efter det att Jenson Button vunnit VM med Brawn 2009, men tyskarna har inte alls lyckats hitta rätt. Under de tre säsongerna har Nico Rosberg kört hem en seger till stallet och Michael Schumachers bästa resultat är en tredjeplats från Valencia tidigare i år. Tyskarna, som hela tiden har sagt att de är med för att vinna titlar satsar nu vidare i F1 till och med 2020, nästa år med de två barndomskompisarna Nico Rosberg och Lewis Hamilton som förarduo.

– Det viktigaste just nu är att Ross Brawn och has team har hittat felet i bilen och det gör att de kan bygga en bättre bil de kommande ren. Det ser bra ut, man har gjort stora förändringar, säger Niki Lauda.

– De har insett vilka svagheter de har, Lewis är otroligt motiverad nu när han kommer och när bilen är bra då kan han absolut vinna med den.

Niki Lauda inleder sitt jobb hos Mercedes nästa vecka. I helgen kör F1 säsongens 15 lopp, i Japan.