Har orsakat åtta krascher - nu svarar stallet på kritiken

- Romain Grosjean måste lugna ner sig

Foto: AP
Lotus Romain Grosjean
SPORTBLADET

I år har Romain Grosjean orsakat åtta startkollisioner.

Hans motståndare kräver hårdare straff och hans stall ställer krav:

– Han måste bli lugnare, säger Eric Boullier.

På Spa var det Lotus F1-förare Romain Grosjean som utlöste kraschen som tvingade både Fernando Alonso och Lewis Hamilton att bryta loppet. För det stängdes han av i ett lopp.

I helgen var det dags igen. Han var den utlösande faktorn när Nico Rosberg bröt strax efter starten och Mark Webber tappade ett antal placeringar. Den här gången straffade domarna honom genom att låta honom parkera i depån under tio sekunder.

Men det straffet har bland annat Mark Webber och den trefaldiga världsmästaren Niki Lauda reagerat mot. De kräver en förändring, både av fransmannen och av hans team Lotus.

– Förhoppningsvis kan han se sig i spegeln och lära sig något av detta, eller så måste hans team ta kontrollen över honom, säger Red Bulls stallchef Christian Horner.

– Han kan det, han är en snabb förare, men man får inte vara inblandad i så många situationer på den här nivån.

Lotus stallchef besviken

Även Lotus är besviket på sin förare:

- Jag har pratat väldigt mycket med honom, säger Lotus stallchef Eric Boullier till motorsportmagazin.

 – Vi har förändrat uppladdningen för honom, försökt att inte göra det allt för enkelt för honom eftersom jag tror att han behöver en lite tuffare omgivning. Jag har även försökt att stötta honom, men han är den enda som kan förändra situationen. Han måste komma på vad det är som han behöver för att vara bra, avslappnad och fokuserad.

Förutom de åtta startkollisionerna i år har han även stått på prispallen vid tre tillfällen. Han är dessutom mästare i GP2 och detta är hans andra vända i F1.

– När man ser till hans karriär så har han var han en hetsig förare innan han fick förtroende, säger Boullier.

– Men man har inte samma tålamod i F1 som i serierna under.