Red Bull: ”Det är som en tickande bomb”

Red Bull byter till nya generatorn inför helgens final

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Tre gånger har en generator överhettat.

Tre gånger har det tvingat Red Bull att bryta loppen.

- Det är som en tickande bomb, säger stjärndesignern Adrian Newey.

Två gånger i år har problemet drabbat Sebastian Vettel och i söndags råkader Mark Webber illa ut.

I söndags fick alla team som kör med motorer från Renault möjligheten att använda en ny version av generatorn, men Red Bull valde att köra med den äldre versionen.

Och Webbers bil gick sönder.

- Det var ett gemensamt beslut, vi hade förberett båda versionerna, säger motortillverkaren Renaults Remi Taffin till Autosport.

- Ibland går man in i en affär och ser två saker som man absolut vill köpa. Hjärnan säger vad du bör köpa, men hjärtat vill ha något annat.

Men det var ett mycket dyrt misstag, när Mark Webber bröt flyttades Fernando Alonso upp en placering och avståndet mellan VM-ledaren Vettel och tvåan Alonso är bara 13 poäng inför finalen.

Om ytterligare en generator överhettar för Sebastian Vettel på söndag blir det knappast en tredje VM-titel.

”Man vet aldrig när den står till”

- Vi har ett problem med tillförlitligheten. Detta är tyvärr tredje gången som en generator går sönder, det är som en tickande bomb, säger designern Adrian Newey till Sky Sport.

- Man vet aldrig när den slår till. Renault har inte hittat en lämplig lösning på det än och det, precis som resten av tillförlitligheten, är en oro som gnager i bakhuvudet. Bilarna är väldigt komplicerade och det finns inga garantier för att de håller.

För att minska risken byter nu Red Bull till den nya generatorn inför helgens final i Brasilien.