Passningen till nye mästaren: ”Han kan få föra arvet vidare”

Schumacher lämnade F1-cirkusen – Vettel tog över

SPORTBLADET

En sjufaldig mästare lämnar sporten.

En trefaldig har tagit över.

– Seb är en av de bästa förarna i historien, säger Michael Schumacher.

– Nu kan han föra ­arvet vidare. Jag ska sitta i ­soffan och hålla tummarna.

När Sebastian Vettel var seg i starten och sedan blev påkörd av Williams Bruno Senna var han nära att bli påkörd igen.

– Han stod åt fel håll och det var nära att jag träffade honom, säger Mercedes Schumacher som körde sitt 308:e och sista F1-lopp.

– Imponerande att han inte hängde med huvudet efter det.

För VM-ledaren kunde finalen ha tagit slut på det första varvet. Efter startkollisionen var han sist.

– Ändå funderade jag aldrig över att ge upp, säger Vettel till tysk press.

”Tvivlade aldrig”

– Jag stod med nosen i fel riktning, men jag tvivlade aldrig på bilen och jag ville köra mitt eget lopp. Jag hade ingen aning om vem som hade vilken placering. När jag sedan var bakom Fernando Alonso och såg att det var bilar framför honom så insåg jag att det skulle räcka, men just då förträngde jag det eftersom det inte var relevant just då.

Trots skador på bilen körde han otroligt snabbt de efterföljande sex varven och han var snart uppe på poängplats igen, bakom VM-tvåan Fernando Alonso.  Ändå var det kaosartade loppet långtifrån avgjort och VM-ledningen skiftade vid ett par tillfällen. I och med att det periodvis regnade var det svåra förhållanden och förarna växlade placeringar. Först i mål var McLarens Jenson Button, före Ferraris Alonso och Felipe Massa.

”Gav gärna plats”

Eftersom Vettel körde om Michael Schumacher och var sexa i mål så vann han VM-titeln.

Tre poäng före Alonso.

– Jag hade ingenting med titelkampen att göra och då är det klart att man lämnar plats när någon är snabbare. Jag gjorde det mer än gärna, säger Schumi som har sju VM-titlar.

– Han har kört 101 lopp och vunnit tre VM-titlar. Det är imponerande, lite stolt är jag också för han är en bra vän och jag är glad för hans skull.

Nu lämnar Schumacher F1 efter 21 år – och har redan lämnat över till Sebastian Vettel.

25-åringen är den yngste föraren som någonsin vunnit tre VM-titlar.

FAKTA

Situationerna vi minns

Varv 1: Bruno Senna kör på VM-ledaren Sebastian Vettel i starten. Tysken snurrar, skadar bilen och är plötsligt sist. Han börjar en galen upphämtning och efter åtta varv är han sexa och har åter ledningen i VM.
Varv 53: Sebastian Vettel byter till ett annat set torrdäck, men regnet kommer och två varv senare måste han byta till intermediates.
Varv 55: Regnet tilltar.  Nico Hülkenberg, Force India, krokar i Lewis Hamilton som har ledningen. Britten tvingas bryta sitt sista lopp för McLaren och tysken straffas. Det gör att Fernando Alonso plötsligt är trea i loppet. I det läget är han världsmästare för tredje gången.
Varv 54: Kimi Räikkönen snurrar, vill köra över den gamla vägbanan tillbaka, men där är grinden stängd. Han får köra över gräset och tappar till täten. I mål är han tia, han tar tredjeplatsen i VM och är den ende föraren som tagit sig i mål i samtliga lopp, även om han blev varvad i finalen.
Varv 64: Sebastian Vettel kör om Michael Schumacher upp på plats sex.
Varv 70: Paul di Resta kraschar sin Force India och loppet avslutas bakom säkerhetsbilen. Jenson Button vinner före Fernando Alonso och Felipe Massa. Sebastian Vettel är sexa i mål, därmed vinner han VM med tre poäng före Alonso.

ARTIKELN HANDLAR OM