Red Bulls ultimatum: leverera eller lämna

”Mark Webber vet precis vad han måste göra och vad vi förväntar oss av honom”

SPORTBLADET

Prestera eller lämna.

Den utmaningen står Mark Webber inför.

– Han vet precis vad han måste göra och vad vi förväntar oss av honom, säger Red Bulls Helmut Marko.

Foto: AP
Mark Webber.

Förra året skrev Mark Webber på ännu ett ettårskontrakt med Red Bull. 36-åringen har varit en del av stallet sedan det hette Jaguar, men de senaste åren har hans framtid diskuterats.

Detta trots att stallet vunnit det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet och hans stallkompis Sebastian Vettel har vunnit VM.

– Det verkar som om Webber har två lopp om året där han är oslagbar, men han har svårt att behålla den formen en hel säsong. Så snart han ligger bra till i mästerskapet så får han problem med den press som följer med en sådan placering, säger Helmut Marko till Red Bulls egen tidning The Red Bulletin.

– I samma takt som Sebastians form stiger som verkar det som om Marks blir sämre. När det sedan händer något tekniskt fel så är det som om han väldigt lätt hamnar i en negativ spiral som han har svårt att ta sig ur.

Hjälper Alonso

Efter förra årets VM-final kritiserade Marko Webber hårt och menade att han var Fernando Alonsos bästa hjälpryttare, att Webber pressade Vettel så hårt i starten så att tysken blev påkörd, hamnade med nosen åt fel håll och fick börja sin jakt på VM-titeln från sista plats.

– Mark vet precis vad han måste göra och vad vi förväntar oss av honom, men nu talar han inte med mig, säger Marko till Sport Bild.

– Vettel och Webber får samma material och vi har inga stallorder, säger Marko.

– Men de har kört i oss fyra säsonger, under den tiden har Sebastian varit tvåa i ett VM och vunnit tre titlar. Den statistiken talar sitt tydliga språk och jag ser ingen anledning till att det styrkeförhållandet ska ändras 2013.

Aktuella ersättare

Samtidigt får Webber stöd av stallchefen Christian Horner:

– Vi vill ha det bästa förarparet på marknaden och Mark har bidragit till att vi har vunnit konstruktörsmästerskapet de senaste tre åren och han var nära att vinna VM 2010.

– Han är anställd av stallet för att leverera det bästa jobb som han kan leverera och han vet vad vi förväntar oss av honom. Det finns många förare som vill sitta i en Red Bull, men Mark är där tack vare sina egna meriter och eftersom han bidrar till stallets framgångar så kommer han också att ha den platsen.

Det har inför säsongen sagts att Toro Rossos båda förare Jean-Eric Vergne och Daniel Ricciardo båda är aktuella som ersättare för Webber 2014.

FAKTA

F1-säsongen 2013

17 mars: Australiens GP, Melbourne, kl 07.00

24 mars: Malaysias GP, Sepang, kl 09.00

14 april: Kinas GP, Shanghai, kl 09.00

21 april: Bahrains GP, Sakhir, kl 14.00

12 maj, Spaniens GP,  Barcelona, kl 14.00

26 maj, Monacos GP, Monte Carlo, kl 14.00

9 juni, Kanadas GP, Montreal, kl 19.00

30 juni, Storbritanniens GP, Silverstone, kl 14.00

7 juli, Tysklands GP, Nürburgring, kl 14.00

28 juli, Ungerns GP, Budapest, kl 14.00

25 augusti Belgiens GP; Spa, kl 14.00

8 september, Italiens GP, Monza, kl 14.00

22 september, Singapores GP, Singapore, kl 14.00

6 oktober, Sydkoreas GP, Yeongam, Sydkorea, kl 08.00

13 oktober, Japans GP, Suzuka, kl 08.00

27 oktober, Indiens GP, New Dehli, kl 10.30

3 november, Abu Dhabis GP, Abu Dhabi, kl 14.00

17 november, USA:s GP, Austin, kl 20.00

24 november, Brasiliens GP, Sao Paolo, kl 17.00