Så knäckte de mästarna

Andersson: Lotus strategi lyckades – nu kan Räikkönen vinna VM

Under gårdagens F1-premiär i Australien använde sig de andra teamen av tre depåstopp. Lotus tog bara två– och vann loppet.
SPORTBLADET

Många tycktes vara förvånade över Kimi Räikkönens seger.

Själv var han det inte och den som ännu inte har tagit honom på allvar bör tänka om.

Ger Lotus honom en bil som kan vinna så gör han det.

Kimi Räikkönen.

Sebastian Vettel var överlägsen i kvalet till Australiens GP, men i racet blev mästarstallet utskåpat av motståndarnas strategier. Först lurade Ferrari och Fernando Alonso dem genom att göra ett så tidigt depåstopp att man lyckades köra om Vettel när han bytte däck. Sedan drog Lotus både Red Bull och Ferrari vid näsan.

När de andra använde sig av tre depåstopp behövde Kimi Räikkönen bara två – och vann loppet.

Det var det inte många som hade trott, inte efter det att Lotus hade tekniska problem under testerna i Barcelona och Räikkönen tillbringat mer tid vid sidan av bilen än i den.

Under vintern har Lotus fokuserat på att hålla fast vid de saker som var bra ifjol och förbättra de som var dåliga. I Australien tycktes det ha fungerat perfekt, bilen var snäll mot däcken och även om kvalet inte var tillräckligt bra (plats sju för Räikkönen) så kunde han reparera det i racet.

Gårdagens seger en varning

Men nu är det bara en vecka till nästa lopp i Malaysia och där är det plötsligt helt andra förutsättningar.  I Australien har det varit förhållandevis kallt, men på Sepang väntar en värmebörja med närmare 90 procent i luftfuktighet. Där kan monsunregn förstöra delar av loppet. Kort sagt är det ett enormt kraftprov för båda förare och bil vilket betyder att resultatlistan kan se helt annorlunda ut .

Det lär fyra-fem lopp innan det blir någon tydlig tendens i mästerskapet och inte ens det resultatet är något värt att lita för mycket på – minns att Sebastian Vettel var 44 poäng efter Fernando Alonso efter halva säsongen 2012 och ändå vann VM.

Så ta gårdagens seger som en varning. En tydlig sådan.

Kimi Räikkönen själv säger att han vill vara med och slåss om VM-titeln, han har ett stall han trivs med och trots begränsad testtid har han en bil som ger honom möjligheten att vara med i toppen. Lotusen var bra i varma förhållanden förra året och Räikkönen tog sig i mål i samtliga race 2012. Det kan mycket väl vara den faktor som avgör en hel VM-säsong.

Ferrari ser bättre ut

Så var lämnar det oss efter det första av 19 lopp?

Ferrari ser bättre ut än 2012 och Fernando Alonso är en av fältets smartaste förare, Red Bull är en VM-kandidat så länge Sebastian Vettel sitter bakom ratten och Lotus?

Ja, ger de bara Kimi Räikkönen en bil som kan vinna så gör han det.

Det var ingen tillfällighet att det stod tre världsmästare på prispallen i går.

ARTIKELN HANDLAR OM