Sebastian Vettel vann i Malaysia efter drama

Hade en hård fajt med stallkompisen Mark Webber

1 av 8
Webber blir omkörd av Vettel....
SPORTBLADET

Sebastian Vettel körde om stallkompisen och vann.

Han bröt mot stallets överenskommelse.

Nu ber han om ursäkt.

– Jag gjorde det inte medvetet, jag var tjurskallig och gjorde fel, säger mästaren.

Foto: Viasat

Red Bulls Sebastian Vettel hade pole position i Malaysias GP, men det var blött på banan och svåra förhållanden. Han förlorade ledningen och hans teamkompis Mark Webber som gjort en mycket bra start tog över kommandot i loppet. Han hade kontrollen, men så på det 43 och det 44:e varvet kom attacken.

Från hans egen teamkollega.

– Jag gjorde en perfekt start, första delen av loppet gick riktigt bra, trots att det var svåra förhållanden. I slutet visade det sig att vi hade rätt strategi, jag kontrollerade loppet och jag märkte att jag hade ett bra avstånd till Lewis Hamilton som var trea, säger Mark Webber.

– Efter det sista stoppet sa teamet till mig att jag skulle ta det lugnt, spara däcken och bränslet. Jag ställde om motorn, körde lugnt och skulle bara ta bilen i mål.

Vettel attackerade

Då kom Sebastian Vettel bakifrån och tog upp fajten med sin stallkollega. Han körde om honom och det var så tajt att stallchefen Christian Horner gick in på radion och bad honom att sluta. Vettel vann loppet och tog överledningen i VM, men segern hade en besk eftersmak och Red Bulls båda förare pratade knappt med varandra på prispallen. De ord som böts var rätt hårda, blickar vändes bort och de sprutade ingen champagne på varandra.

Stämningen var mycket infekterad.

– Det är inte första gången som han bryter mot en överenskommelse, sa Mark Webber på presskonferensen och det var tydligt att han var väldigt besviken.

Christian Horner var även han tuff mot Sebastian Vettel:

– Jag sa till honom att köra lugnt, men det var innan Sebastian tog upp fajten och det var i det fallet just där viktigare för föraren att sätta sig före teamet, men det är viktigt att bilen håller in i mål. Seb tog det beslutet, samtidigt måste Mark kunna lita på den information som han får av stallet. Sebastian satte sig över stallet och det måste vi diskutera internt, säger Horner till RTL och när Sebastian Vettel väl kom till presskonferensen bad han om ursäkt för sitt agerande på banan:

– Jag är inte helt nöjd med den här segern och det syns nog. Jag gjorde ett stort misstag, jag hade behövt stanna, säger Vettel.

– Jag ignorerade inte ordern avsiktligt, jag gjorde ett misstag, var för tjurskallig och det var fel. Jag skulle inte ta tagit hans ledning från honom. Jag vill be om ursäkt för det, tyvärr kan man inte ändra resultatet, men hade jag kunnat det hade jag velat göra det.  Det är ju inte första gången vi fajtas på banan, men det var ju inte racing när han skulle spara bilen. Samtidigt så vill jag säga det igen, jag ignorerade inte överenskommelsen medvetet, men jag tog en för stor risk och det var fel. Tyvärr är det lätt att vara efterklok.

Stallorder hos Mercedes

Även hos Mercedes var det en liknande situation där trean Lewis Hamilton behövde spara bränsle, samtidigt som fyran Nico Rosberg ville pressa på bakifrån.

– Backa Nico, det är för långt fram och vi har ett bra avstånd till de som är bakom oss. Se till att ta båda bilarna i mål, snälla, sa stallchefen Ross Brawn över radion.

Där höll sig dock tysken till ordern och körde hem en fjärdeplats.

– Stallet gjorde ett fantastiskt lopp, men jag tycker att Nico borde stå här och inte jag. Han hade bättre pace, men han är e mycket bra teamkompis, sa Lewis Hamilton efter loppet.

– Jag har inte den bästa magkänslan just nu, men det är bara att se framåt och det är skönt att vår bil är med i toppen.

För Ferrari var det ett tungt lopp, Fernando Alonso tvingades bryta redan på det andra varvet efter en incident i samband med starten där han skadade framvingen sedan han stött i Sebastian Vettel. Han körde vidare och gjorde bra varvtider, han hoppades troligen på att kunna byta framvingen när banan torkat upp och han ändå skulle byta däck, men den lossnade på start/målrakan och spanjoren tvingades bryta loppet. Felipe Massa tappade från plats två till plats sex.

Kimi Räikkönen som vann förra veckan var sjua i sin Lotus.

FAKTA

Resultat Malaysias GP, KUALA LUMPUR

1) Sebastian Vettel, Tyskland, Red Bull, 1.38.56,681, 2) Mark Webber, Australien, Red Bull, +4,298, 3) Lewis Hamilton, Storbritannien, Mercedes, +12,181, 4) Nico Rosberg, Tyskland, Mercedes, +12,640, 5) Felipe Massa, Brasilien, Ferrari, +25,648, 6) Romain Grosjean, Frankrike, Lotus, +35,564, 7) Kimi Räikkönen, Finland, Lotus, +48,479, 8) Nico Hülkenberg, Tyskland, Sauber, +53,044, 9) Sergio Perez, Mexiko, McLaren, +1.12,357, 10) Jean–Eric Vergne, Frankrike, Toro Rosso, +1.27,124.

Ställning efter 2 av 19 lopp

1) Vettel 40 p 2) Räikkönen 31, 3) Webber 26, 4) Hamilton 25, 5) Massa 22, 6) Fernando Alonso, Spanien, Ferrari, 18, 7) Rosberg 12, 8) Grosjean 9, 9) Adrian Sutil, Tyskland, Force India, 6, 10) Paul Di Resta, Storbritannien, Force India, 4.