”Stäng av Vettel”

Förre F1-föraren kräver att mästaren stängs av sedan han attackerat sin stallkompis

1 av 8
Webber blir omkörd av Vettel....
SPORTBLADET

Hos Red Bull säger man att bråket mellan Mark Webber och Sebastian Vettel är löst.

Så ser inte racingvärlden på det.

- Det enda rätta är att Vettel stängs av för ett lopp, säger den förre F1-föraren John Watson.

Webber och Vettel

Efter F1-loppet i Malaysia, där den trefaldiga världsmästaren Sebastian Vettel bröt mot en teamorder, attackerade och körde om sin stallkompis Mark Webber som ledde loppet, har Red Bull haft samtal med båda förarna. De har också tagit varandra i hand, men Mark Webber har nu rest hem till Australien på semester och enligt hans pappa är mobiltelefonen avstängd.

När det gäller Sebastian Vettel är stallet mycket kritiska till hans agerande, det gäller även motorsportdirektören Helmut Marko anses vara ett stort fan av Vettel:

– När det gäller stallets intressen är gränsen nådd, föraren måste sätta stallet först, säger Marko enligt motorsportmagazin och påpekar att man vid flera tillfällen talat om vad som gällde för stallets bästa.

– När han hamnar i den situationen igen så måste hans ego stå tillbaka och jag tror inte att han gör om det, säger Marko om Vettel.

Stäng av Vettel

Men flera andra experter anser att Red Bull måste vara betydligt tydligare mot sin trefaldiga världsmästare:

– Det bästa sättet att låta honom betala för det han gjort är att säga till honom att han måste stå över ett lopp. Jag vet flera stall där förare inte har följt stallets order och fått stå över ett lopp eller till och med har fått sparken, säger John Watson som själv vunnit GP-lopp till BBC.

Watson anser att man måste göra det för att stallchefen Christian Horners ska kunna ta tillbaka ställningen som chef i stallet.

– Vettel underminerade hans auktoritet och tar han inte tillbaka den så kan han inte ha den roll som han egentligen ska ha, säger Watson.

– Därför är det enda rätta att Vettel stängs av ett lopp.

Nästa F1-lopp avgörs i Kina om nästan tre veckor.

FAKTA

Här är åsikterna om Sebastian Vettel efter Malaysias GP:

Gerhard Berger, tidigare F1-förare och chef för Sebastian Vettel

– De här grabbarna har en sådan killerinstinkt att de inte lyssnar på sitt förstånd, bara på sin instinkt. Det är en del av det som gjort Vettel så framgångsrik och det kan varken en stallkompis eller stallchef ändra. Ska du vinna tre VM måste du vara egoist.

Bernie Ecclestone:

– Sebastian är en racer. Han vill inte höra ordet förlora. Han vill inte förlora. Visa mig en bra förlorare så ska jag visa dig en dålig.

– Sebastian är trefaldig världsmästare och kanske ska folk ha lite större respekt för honom.

David Coulthard, tidigare F1-förare:

– Det är inte första gången som två stallkompisar slåss om samma sak och det kommer inte att vara sista heller Hela historien kommer att falla i glömska, men det är ingen tvekan om att vi alla håller andan nästa gång som Vettel och Webber kör hjul mot hjul.

-  Vettel är 25 år. Jag snackade med Damon Hill efter loppet och han påminde mig om att jag gjorde honom rätt irriterad några gånger när jag var 24-25. Man har olika prioriteringar i livet, jag försökte att få en bra start på min karriär, Damon försökte vinna en VM-titel. Nu har ju Vettel redan gjort det, men du kan inte ge en 25-åring en 40-årings erfarenheter.

Christian Horner, stallchef Red Bull:

– Han visste vad vi pratade om, men han valde at ignorera det. Det är uppenbart att han bara hörde det han ville höra.

Förra F1-föraren Patrick Tambay

– Jag tror att vi fick se Sebastian Vettels rätta jag. Utanför bilen är han glad och ger ett vänligt intryck, men när hjälmen kommer på är han en krigare, ett troll. Han vill vinna, kosta vad det kosta vill.

Niki Lauda, trefaldig världsmästare som numera arbetar för Mercedes F1:

– Vettel vann, men han gick helt emot sitt stall. Det var ett stort misstag.

Beat Zehnder, teammanager för Sauber:

– Vettel har inte gjort sig själv en björntjänst. Detta har man inte tagit emot bra i paddock och bland förarna.

Källor: BBC, motorsportmagazin, auto, motor und Sport, Bild, motorsporttotal, RTL, Telegraph