Här föddes Formel 1

Silverstone är banan där allting började – och stjärnorna älskar det: ”Man kan ta på historien här, det är väldigt speciellt”

Foto: Grafik: TOBIAS KREHER/KREHERTIV.DE
SPORTBLADET

Här startade historien om F1, här är sporten fortfarande närvarande.

I varje andetag och i varje fiber av kroppen känns sambandet mellan nutid och historia.

– När du sätter ner foten känner du hur historiens vingslag tar emot dig, säger Jenson Button.

Det är 63 år sedan Nino Farina vann det första F1-loppet i historien på Silverstone. När han rattade sin Alfa Romeo över mållinjen på det gamla flygfältet från andra världskriget så startade han den kedja som fortsätter att leva vidare än i dag. Silverstone är en av fyra banor som fortfarande finns med i kalendern och banan har alltid haft en mycket stor betydelse för formel 1 och inför det 47:e loppet berättar flera av Storbritanniens stora F1-stjärnor exklusivt för Sportbladet om sin personliga relation till den klassiska banan.

”Hur coolt som helst”

– Att köra på hemmaplan betyder mycket för alla förare, men Silverstone betyder så otroligt mycket för mig. Det är här som jag såg F1 när jag var en grabb, jag var här första gången 1994 när Damon Hill vann. Det är ett lopp som betyder så mycket sett till historien och det arvet som det har med sig, säger McLarens Jenson Button.

– Det är unikt, att få köra på samma bana som J-M Fangio, Jim Clark, Jackie Stewart och Ayrton Senna är hur coolt som helst. Även om banan har byggts om och det nu är en av de mest moderna anläggningarna i världen så har den behållit sin speciella atmosfär och jag älskar det.

En av Hills största stunder

Button har än så länge aldrig vunnit på Silverstone och från startplats elva lär det vara svårt att göra det i dag också. Vunnit har däremot världsmästaren Damon Hill och han betraktar fortfarande den segern som en av sina allra största.

– Det finns många klassiska banor, Barcelona, Monaco, Monza och Silverstone, men som britt är det fansen och atmosfären som gör den här banan så speciell, jag minns hur jag satt och skrev autografer med ett stort leende nästan hela natten, säger han.

– Trots att F1 är en sport som alltid ligger i framkant med teknologin och har ett band till framtiden så känner man historien. Det går att ta på den, den finns där och påverkar oss än i dag. Det är väldigt, väldigt speciellt.

FAKTA

Det här är Silverstone

Första GP: 1950. Varvlängd: 5,891 kilometer.

Tävlingsdistans: 52 varv (306,227 kilometer).

Kurvor: 10 höger, 8 vänster

Kurvor under 100 km/tim: 2.

Kurvor över 250 km/tim: 8.

Lägsta passage med fullgas: 13,7 sek.

Vinnande strategi 2012: 2 depåstopp.

DRS-zoner: Wellingtonrakan och Hangarrakan.

Flest segrar: Ferrari (16).

4 Vinnare de senaste fem åren:

2012, Mark Webber, Red Bull

2011, Fernando Alonso, Ferrari

2010, Mark Webber, Red Bull

2009, Sebastian Vettel, Red Bull

2008: Lewis Hamilton, McLaren

Flest vinster genom åren:

5, Jim Clark

(1962–1965, 1967)

5, Alain Prost

(1983, 1985,

1989, 1990, 1993)

4, Nigel Mansell

(1986, 1987,

1991, 1992)

3, Jack Brabham

(1959, 1960, 1966)

3, Niki Lauda

(1976, 1982, 1984)

3, Michael Schumacher

(1998, 2002, 2004)

David Coulthard, tidigare McLaren, vinnare 1999 och 2000: 

”Becketts är min absoluta favoritdel av banan, det är många höghastighetskurvor efter varandra där. Man känner farten, man känner att man lever och pulsen går upp. Det är härligt, det är världens bästa kurva.”

Jenson Button, McLaren, världsmästare 2009:

”Det är en av världens bästa banor, Becketts är den bästa kurvkombinationen inom hela motorsportvärlden om du frågar mig. Du kan helt enkelt inte tro att det är sant när du ser hur snabbt du kör där. Här kördes det första F1-loppet 1950 och det är otroligt häftigt att se bilder på förare som Jim Clark, Jackie Stewart, Ayrton Senna och Nigel Mansell.”

Paul di Resta, Force India:

”Silverstone är den banan där du verkligen upplever vad en F1-bil kan göra, framförallt genom de snabba kurvorna som först svänger åt ett håll och sedan åt det andra. Alla snackar om Maggotts och Becketts, och faktum är att det finns ingenting annat i hela världen som går upp mot dem. Jag gillar också den nya delen av banan och jag tycker att det blir bättre och bättre för varje år, framförallt tycker jag att det var rätt att lägga in DRS på Hangarrakan efter den kurvkombinationen.”

Lewis Hamilton, Mercedes, världsmästare 2008, vinnare av Storbritanniens GP 2008 och han har pole position i dag:

”Silverstone är en höghastighetsbana med så många fantastiska kurvor att det är svårt att plocka ut någon. Man måste ha ett bra fäste när man kör i låga hastigheter, men också en mycket stabil bil när man kör i höga hastigheter. Sedan måste man hitta rytmen, bara följa med bilen från Woodcote,flyta med och låta den ta dig hela vägen ända bort genom Club. När allt fungerar är känslan helt oslagbar.”

Damon Hill, världsmästare 1996, vinnare 1994:

”Det är en historisk bana, precis som Spa, Monza och Monaco och det är en bana som är riktigt viktig för motorsporten. Jag har varit där sedan jag var bebis, det är en del av mitt liv. Det är en bana som alltid har en plats i mitt hjärta, i mitt liv, mitt minne och i min karriär. Min pappa har kört där, jag har kört där och min son har gjort det. Det som gör den så speciell är dels atmosfären med fansen, men även om banan. Den är snabb, med många snabba kurvor och den är varierad. Det är en rolig bana att köra fort på.”

ARTIKELN HANDLAR OM