Förarnas hot: Kan bojkotta helgens race

”Vi riskerade våra liv...”

1 av 6 | Foto: VIASAT MOTOR
Fyra förare, däribland Felipe Massa och Lewis Hamilton, drabbades av däckexplosioner under söndagens F1-lopp på Silverstone.
SPORTBLADET

Fyra däck exploderade på Silverstone.

Därför hotar F1-förarna med en bojkott av helgens lopp.

– Vi riskerade våra liv, säger Sergio Perez.

McLarenföraren var en av fyra förare som körde en bil där vänster bakdäck exploderade under Storbritanniens GP. Efter tävlingen bestämde sig däcktillverkaren Pirelli för att byta ut de innerbälten av stål som använts hittills i år mot kevlarstomme och dessutom blir det förbjudet att byta plats på bakdäcken. Vid juniortesterna på Silver- stone i mitten av juli ska stallens ordinarie förare testa Pirellis däck och det kommer en ny version av däcken till Ungerns GP den sista helgen i juli.

Men för förarna räcker det inte.

– Vårt jobb är att köra bilarna på gränsen, det gör vi alltid, precis som stall, sponsorer och fans förväntar sig av oss. Skulle det uppstå liknande däckproblem under något tillfälle av Tysklands GP bojkottar förarna tävlingen. Detta är problem som kan lösas, men som nu riskerar livet på förare, funktionärer och fans, skriver förarföreningen GPDA i ett uttalande.

Träning i dag

På fyra bilar exploderade vänster bakdäck under loppet, ytterligare minst tre förare hade stora skador på vänster bakdäck i samband med däckbyten och det flög in gummirester i Kimi Räikkönens Lotus under loppet.

 – Det är rätt enkelt, om det inte är säkert ska man inte sätta sig i bilen, säger den trefaldige världsmästaren Sebastian Vettel från Red Bull till Motorsporttotal.

– Det är bra att så många har satt sig ner för att hitta en lösning på så kort tid. Man måste se till att däcken är säkra, det som hände förra veckan är oacceptabelt.

I dag inleds träningarna till Tysklands GP, loppet avgörs på söndag.