”Kör vidare oavsett vad som händer”

Förarna hotar med strejk – men Räikkönen nobbar

1 av 4
DÄCKSKANDALEN F1-förarna Sergio Perez, Jean-Eric Vergne, Lewis Hamilton och Felipe Massa fick alla åka in i depå med trasiga däck under Silverstones Grand Prix-tävling i förra veckan.
SPORTBLADET

F1-förarnas förening hotar med bojkott.

Men den omfattar inte alla förare:

– Alla kör inte in i depån, jag gör det inte, säger Kimi Räikkönen.

– Oavsett vad som händer kör jag vidare.

De fyra däckexplosionerna på Silverstone har tvingat fram förändringar inom formel1. Däcktillverkaren Pirelli har med sig nya bakdäck till Tysklands GP som avgörs på Nürburgring i morgon, de har numera en stomme av kevlar och inte av stål. Dessutom är det inte längre tillåtet att sätta höger däck på vänster sida och tvärtom, det finns även begränsningar gällande cambervinklar och däcktryck.

Men hjälper inte det kan det bli en strejk.

– Vi har varit tydliga och sagt att är det en enda incident till funderar vi över det, men som tur var hände det ingenting under de inledande träningarna, säger Sebastian Vettel.

Ställer ultimatum

Förarföreningen har förklarat att om säkerheten inte kan garanteras blir det en bojkott av Tysklands GP – eller i alla fall från vissa förare.

Kimi Räikkönen struntar i förarföreningens beslut.

– Jag har inte ens sett uttalandet, säger mästaren från 2007 till motorpsorttotal.

– Jag tror inte att det blir någon bojkott, jag var med om en redan 2005.

”Kör oavsett” 

Han syftar på skandalloppet i Indianapolis där alla bilar som körde med Michelins däck avbröt USA:s GP efter installationsvarvet.

– Alla bilar kör inte in i garaget. Den här gången är jag övertygad om att jag kör, oavsett vad som händer. Jag kör, säger Räikkönen, som inte är med i förarföreningen.

– Det är inte däcken som är problemet, det är olika saker som spelat in. Vi har haft samma däck hela året och jag har aldrig haft några problem. Motorsport är alltid farligt på ett eller annat sätt. Allt kan alltid hända och det är tydligt att stallen har använt däcken på fel sätt.

Nya däck

Tävlingen i Tyskland är säsongens nionde av 19 lopp och till nästa deltävling i Ungern har däckillverkaren tagit fram helt nya däck.