Uppdrag: Bryta förbannelsen

Har aldrig vunnit ett lopp i juli – nu jagar en pressad Vettel seger

SPORTBLADET

Det tycks flera förbannelser över Sebastian Vettel.

I dag kan han bryta dem.

JULISPÖKET Inför Tysklands Grand Prix på Nürburgring talar alla om Sebastian Vettels förbannelse. Kommer han bryta trenden i dag?

Tysken har väldigt många rekord inom F1, han är den yngsta GP-segraren genom tiderna och han har dessutom vunnit de tre senaste VM-titlarna, men ändå talar Tyskland i dag om en förbannelse.

Vettels förbannelse.

– Fansen har enormt stora förväntningar och det är klart att det påverkar honom psykiskt, säger Red Bulls motorsportchef Helmut Marko till Bild.

– Sebastian försöker intala sig att Tysklands GP är ett GP lopp som alla andra, men så är det inte.

”Lyckas kanske i år”

Sebastian Vettel har inte vunnit ett lopp i Europa på 22 månader, han har kört fem F1-lopp i Tyskland, men aldrig vunnit ett enda. Under sina sex år i formel 1 har han dessutom aldrig vunnit ett enda lopp i julimånad.

– Jag har försökt flera gånger, än så länge har jag inte lyckats, kanske gör jag det i år? Annars har jag väl ett par försök kvar, sa han på presskonferensen inför tävlingshelgen på Nürburgring.

– Men det är klart att jag känner en lite större press här än någon annanstans.

Simulerat racefarten

 I kvalet till Tysklands GP räckte det nästan till den snabbaste tiden. Mercedes Lewis Hamilton gjorde ett perfekt varv i Q3, vilket gjorde att Vettel (+0,103) får nöja sig med startruta två.

– Jag gjorde allt jag kunde, men det räckte inte. Vi ligger närmare Mercedes nu än på Silverstone förra veckan och det känns som om vi har gjort vår hemläxa, säger Sebastian Vettel på presskonferensen.

– Vi står i alla fall i första startled. Jag har trivts bra i bilen under hela helgen, det kar känt bra när vi simulerat racefarten under träningarna och jag tycker att vi har riktigt bra förutsättningar inför racet.

Tysklands GP avgörs vartannat år på Hockenehim, ett par mil från Sebastian Vettels hemstad Heppenheim, och vart annat år på Nürburgring, i närheten av Michael Schumachers hemby Kerpen. I år är det dags för Nürburgring och faktum är att Vettel aldrig haft en så startposition som i år på den banan.