”De flesta skulle dra ur sladden”

F1-läkarens dystra uttalanden om nedsövd Schumacher

SPORTBLADET

Michael Schumacher har legat nedsövd i över två månader.

Det är oroväckande länge menar tidigare F1-chefsläkaren Gary Hartstein.

– Efter åtta veckor, om det inte finns några tecken på uppvaknande, skulle de flesta människor valt att dra ur sladden, säger Hartstein.

Två månader har passerat sedan Michael Schumachers allvarliga skidolycka i den franska alperna. Den tiden har spenderats nedsövd på sjukhuset i Grenoble.

De senaste bekräftade uppgifterna kring tyskens tillstånd är tre veckor gamla och löd att processen att väcka honom var inledd. Men sedan dess har det publicerats uppgifter om lunginflammation och att processen till och med är avbruten – något Schumachers manager Sabine Kehm dementerat.

Enligt Gary Hartstein, som var Formel 1:s chefsläkare i åtta år fram till 2012, är det bekymrande att inga positiva besked ges.

– Om de inte berättar om några positiva nyheter, eftersom det inte finns några, är det väldigt dåliga nyheter. Efter åtta veckor, om det inte finns några tecken på uppvaknande, skulle de flesta människor valt att dra ur sladden, säger Hartstein till New York Times.

”Sannolikheten mindre”

När Schumacher först anlände till sjukhuset opererades han två gånger inom 36 timmar för att ta bort blodproppar från hans hjärna. Men läkarna meddelade också att röntgenbilder visat att det finns blodproppar så pass djupt in i hjärnan att de inte går att nå vid operation. Enligt New York Times är dessa blodproppar det största hotet mot Schumacher överlevnad.

Ett sätt att kontra blodpropparna var att inleda processen att väcka honom från nedsövningen, en process som drar ut på tiden.

– Ju längre tid det tar att vakna desto mindre blir sannolikheten att man får den återhämtning man önskar.

ARTIKELN HANDLAR OM