Siffrorna avslöjar: Han vinner VM

SPORTBLADET

Lewis Hamilton vinner VM 2014.

Det säger statistiken.

Nico Rosberg vann F1-premiären i sin Mercedes, då bröt hans teamkollega Lewis Hamilton. De tre e­fterföljande loppen har Hamilton vunnit. I Kina h­ade han ledningen från start till mål – men trots ett hattrick leder britten inte VM.

Det gör stallkamraten ­Nico Rosberg.

– Jag leder och min plan är att behålla den placeringen, säger tysken som varit tvåa i de tre senaste loppen och nu har fyra poäng ner till Hamilton.

– Jag hade en hemskt tung helg, jag var ändå tvåa. Jag hoppas på att få en normal helg i Barcelona och då är det dags för en vinst till.

25 år sedan senast

Statistiskt sett är det inte Rosberg som vinner den där titeln i år, i stället bör Lewis Hamilton bli världsmästare för andra gången. Sport­bladet har gått igenom alla resultat sedan 1990 och inte någon gång har en förare med tre segrar under de inledande fyra loppen missat världsmästartiteln.

Senast det hände var 1989 då Ayrton Senna vann tre lopp, men Alain Prost ändå vann VM-titeln – och året innan var det tvärtom. Då hade Prost tre segrar på de första fyra loppen – men Senna vann VM. Men på den tiden var F1 en helt annan sport, det var betydligt färre tävlingar och det var en annan poängräkning.

”Viktigt meddelande”

– Ska jag vara ärlig funderar jag inte över mästerskapet nu. Jag är glad över de tre segrarna, men känner att det finns saker jag kan förbättra varje lopp och jag är starkare än någonsin, både fysiskt och psykiskt. Det är ett viktigt meddelande till mig själv, säger Lewis Hamilton på presskonferensen.

Nästa deltävling avgörs i Barcelona den andra h­elgen i maj.

FAKTA

Tre segrar på de fyra inledande loppen - då vinner du VM

2011 Sebastian Vettel vinner tre lopp och är tvåa i ett.

2009 Jenson Button vinner tre lopp och är trea i ett.

2005 Fernando Alonso vinner tre lopp och är trea i ett.

2004 Michael Schumacher vinner fyra lopp.

2002 Michael Schumacher vinner tre lopp och är trea i ett.

2000 Michael Schumacher vinner tre lopp och är trea i ett.

1996 Damon Hill vann tre lopp och var fyra i ett.

1994 Michael Schumacher vann fyra lopp.

1992 Nigel Mansell vann fyra lopp.

1991 Ayrton Senna vann fyra lopp.

Fotnot: Sportbladet har gått igenom alla resultat sedan 1990 och då har ingen förare med tre segrar missat VM-titel. Annat var det 1989 då Ayrton Senna vann tre av fyra lopp men Prost vann titeln och 1988 då det var tvärtom.