Schumacher väckt från nedsövningen

1 av 29
SPORTBLADET

Michael Schumacher är inte längre nedsövd.

Tyskens manager bekräftar att han lämnat sjukhuset i franska Grenoble.

– Hans familj vill tacka alla läkare och sjuksköterskor.

Det var den 29 december 2013 som Michael Schumacher, 45, skadade sig allvarligt i en skidolycka i de franska alperna.

Så sent som för två veckor sedan flaggade Formel 1:s tidigare chefsläkare Gary Hartstein – som även är vän med Schumacher – för att framtiden såg dyster ut.

– Jag är ganska rädd (och så gott som säker) att vi aldrig kommer få några goda nyheter om Michael, sa Hartstein.

Men nu, efter nästan ett halvår under nedsövning, bjuder F1-mästarens manager Sabine Kehm på ett glädjebesked till världens motorfans.

Schumacher har vaknat och lämnat det franska sjukhuset för att fortsätta sin rehabilitering.

”Fantastiskt jobb”

– Michael har lämnat CHU Grenoble för att fortsätta sin långa rehabilitering. Han är inte längre i koma. Hans familj vill tacka alla läkare och sjuksköterskor och de som var först på plats för deras fantastiska jobb dessa första månader, säger Kehm och fortsätter:

– Familjen vill även tacka alla personer som skickat sina lyckönskningar till till Michael. Vi är övertygade om att det hjälpt honom.

Tyska tidningen Bild skriver att Schumacher nu kan kommunicera med sin fru Corinna och sina barn.

– För framtiden ber vi om förståelse för att hans fortsatta rehabilitering kommer att äga rum bortanför allmänhetens öga, säger Kehm.

Rehabilitering i Schweiz

En talesperson för sjukhuset i Grenoble, Brigitte Polikar, säger till nyhetsbyrån AP att F1-mästaren lämnade i måndagen tillsammans med ett ospecificerat antal människor.

Enligt uppgifter till schweiziska nyhetsbyrån SDA, som Focus.de rapporterar om, kommer nu Schumacher behandlas vidare vid universitetssjukhuset i Lausanne.

– Det är i en separat del av sjukhuset där deras integritet är bäst skyddad och han får den bästa möjliga vården, säger Cary Christen, talesperson på sjukhuset i Lausanne.