Mercedes förare i krasch

Red Bulls Daniel Ricciardo vann överraskande Belgiens GP

1 av 4
SPORTBLADET

Mercedes båda förare jagar VM-titel. De körde i hop.

Då vann Red Bulls Daniel Ricciardo Belgiens VM.

 - Det är oacceptabelt, säger den trefaldige mästaren Niki Lauda.

VM-ledande Mercedes såg till att Belgiens GP levde redan från första sekund. Lewis Hamilton körde om sin teamkollega Nico Rosberg som hade pole position redan i starten. På det andra varvet försökte Rosberg köra om Hamilton och han satsade hårt. Det ledde till en kollision där Hamilton fick punktering och Rosberg skadade sin framvinge.

 – Det är helt oacceptabelt för mig och för hela Mercedes team att en av våra förare kör in i den andra redan på varv två, säger Mercedes Niki Lauda till RTL.

- Nico hade behövt släppa efter bromsa och inte gå in i situationen. Lewis var helt klart före. Det är oacceptabelt. Nu kunde inte Nico vinna loppet och Lewis tog inga poäng. De kasta de bort en dubbelseger.

Hamilton utan poäng

Hamilton tvingades in i depå direkt och där försvann alla möjligheter till en pallplacering. Fem varv från mål bröt han också loppet.

– Jag tyckte att jag hade en bra möjlighet att köra om Lewis, jag försökte köra om på utsidan, men vi körde ihop. Tyvärr, säger Nico Rosberg på presskonferensen efter loppet.

– Det var otroligt illa för stallet, det var väldigt synd. Vi har hela tiden vetat att det blir en fajt mellan oss, men jag har inte sett det på TV än och därför kan jag inte analysera och kommentera det. Efter kollisionen var det ett väldigt svårt lopp.

Tredje segern

Rosberg däremot kunde stanna ute på banan en stund innan han bytte framvinge och han jagade sedan en seger varv efter varv. Han gjorde tre depåstopp och när fyra varv återstod hade Daniel Ricciardo, Red Bull, 10,8 sekunders försprång, men Rosberg kämpade sig nästan i kapp. I mål var skillnaden 3,3 sekunders fördel till Ricciardos fördel och för tredje gången i år bröt han Mercedes segersvit.  Det var Ricciardos tredje seger på sex lopp.

– Det var lite annorlunda för mig att ha ledningen och försöka behålla den. När han gjorde det tredje stoppet så visste jag att han skulle vara väldigt snabb på slutet, säger Daniel Ricciardo efter loppet.

– Jag försökte att hålla koll på tiderna och vara konstant. Jag hoppades att allt skulle hålla ihop, att bilen skulle hålla och att jag skulle köra snabbt och jämnt.

Bottas igen

Nico Rosberg, som var tvåa i mål, utökade sin VM-ledning, Valtteri Bottas, Williams slutade trea och Kimi Räikkönen, Ferrari, fyra.

– Vi är på rätt väg, säger Valtteri Bottas som tog sin fjärde pallplats för säsongen.

– Vi jagar segern och fortsätter det såhär är det helt okej. Det är framtiden som räknas. Samtidigt tror jag att det blir svårt att vinna i år när Mercedes är så dominanta och Red Bull kunde vi inte heller konkurrera med i dag. De är bara att jobba vidare, vi är på rätt väg.

Marcus Ericsson var 17:e man och sist av de förare som tog sig i mål.

FAKTA

Resultat Belgiens GP:

1. Daniel Ricciardo      Red Bull 1h24m36.556s

 2. Nico Rosberg          Mercedes                +3.383s

 3. Valtteri Bottas       Williams  +28.032s

 4. Kimi Raikkonen        Ferrari   +36.815s

 5. Sebastian Vettel      Red Bull  +52.196s

 6. Jenson Button         McLaren  +54.580s

 7. Fernando Alonso       Ferrari   +1m01.162s

 8. Sergio Perez          Force India  +1m04.293s

 9. Daniil Kvyat          Toro Rosso +1m05.347s

10. Nico Hulkenberg       Force India +1m05.697s

11. Jean-Eric Vergne      Toro Rosso  +1m11.920s

12. Kevin Magnussen       McLaren  +1m14.262s*

13. Felipe Massa          Williams +1m15.975s

14. Adrian Sutil          Sauber  +1m22.447s

15. Esteban Gutierrez     Sauber  +1m30.825s

16. Max Chilton           Marussia -1 varv

17. Marcus Ericsson       Caterham -1 varv

18. Jules Bianchi         Marussia -5 varv

* efter straff

Förare som bröt:

  Lewis Hamilton        Mercedes  38 varv

   Romain Grosjean       Lotus  33 varv

    Pastor Maldonado      Lotus 1 varv

    Andre Lotterer        Caterham 1 varv

ARTIKELN HANDLAR OM